Nieuws

Studenten beginnen aan introductie, GGD zit er door corona bovenop

De studentenintroductieweek staat weer voor de deur.
De studentenintroductieweek staat weer voor de deur. © ANP
WAGENINGEN - Duizenden studenten staan in de startblokken voor hun introductie. Maar hoe doe je dat veilig in coronatijd? De Wageningen Universiteit verzorgt de introductie samen met de GGD Gelderland-Midden. De mentoren die de eerstejaarsstudenten introduceren in het Wageningse studentenleven krijgen vandaag een training.
Patrick van Schelven is arts bij de GGD. Tussen de 100 en 150 mentoren krijgen die training, zegt Van Schelven op Radio Gelderland. “We doen alles digitaal in Teams.”
Deskundigen volgen de studentenintroducties met angst en beven. Van Schelven: “Als er meer mensen bij elkaar komen, dan is er een risico op besmettingen. Als je afstand houdt, dan wordt dat risico een stuk kleiner. Veel studenten zullen bij elkaar komen tijdens de introductieweek en we zitten erbovenop.”
Vorig jaar raakten studenten besmet tijdens de introductie. Ook in Wageningen. De GGD-arts: “We hebben een aantal maatregelen genomen om dat nu zoveel mogelijk in te dammen.”
Het gesprek met de GGD-arts op Radio Gelderland:
Patrick van Schelven over de studentenintroductie

Teststraat en onderzoek

Een van de maatregelen is een teststraat. Die gaat vandaag open en blijft dat tot en met 20 augustus. De arts: “Het testen is hierdoor laagdrempelig. Studenten kunnen zonder afspraak naar binnen om zich gratis te laten testen. Mocht er toch een besmetting zijn, dan doen we ook aan bron- en contactonderzoek, zodat we de mensen die risico hebben gelopen snel kunnen informeren.”
De gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor hen voor wie persoonlijk contact belangrijk is. Uitsluiting van deelname van de rest van de introductieweek ligt op de loer.
Voorkomen blijft beter dan genezen. Dat betekent afstand houden, legde Van Schelven uit. “De meeste activiteiten zijn op afstand. Een andere manier om besmettingen te voorkomen is natuurlijk vaccineren.”

'Installeer de app'

Deelnemers krijgen verder het advies de coronamelder-app te installeren. De GGD informeert de mentoren over de locaties van handige adressen, zoals die van de teststraat, van een informatiebus en van een bus waar studenten een vaccinatie kunnen halen.
Van Schelven: “We bespreken ook enkele scenario's. Stel dat iemand in jouw introductiegroep klachten krijgt, wat kun je dan het beste doen? En mocht iemand toch positief testen, wat zijn dan de stappen die je moet nemen?”