Instellingen

Bergharen was dassenhoofdstad van Europa

Das
Das © Pixabay

BERGHAREN - Rond het jaar 1900 stond Bergharen bekend als de dassenhoofdstad van Europa. In de oude zandduinen bij het dorp in de gemeente Wijchen bevond zich een enorme dassenburcht. Het gele rivierzand leende zich uitstekend voor het graven van tunnels en in de drassige komgronden was meer dan genoeg voedsel te vinden. Na de komst van een crossbaan dwars door het leefgebied van de das waren de dieren lange tijd verdwenen. Inmiddels wordt er weer volop gegraven door een van de grootste landroofdieren van ons land.

Boswachter Jan van den Bosch van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink mee naar een afgesloten natuurgebied bij Bergharen. De zandgrond vormt een heuvel in het landschap. "Dit is een hele grote burcht", vertelt Van den Bosch bij een van de vele ingangen van het door dassen gecreëerde ondergrondse complex. De boswachter vertelt waarom juist de omgeving van Bergharen zo geschikt is voor dassen...

Luister naar de radioreportage (1-3)

Graafwerk van das herkennen

Niet alleen dassen graven holen. Ook onder meer vossen en konijnen maken hun eigen veilige plek onder de grond. De ingang van een dassenburcht is eenvoudig te herkennen. Dassen maken een meterslang sleepspoor vanuit het hol. Dat komt doordat ze het zand ver naar achteren afvoeren. Vaak zijn er in de buurt van een burcht ook haren van de das te vinden. Vroeger werden die gebruikt om scheerkwasten van te maken, weet Van den Bosch. Mocht je toch nog twijfelen, dan kan je neus je ook helpen...

Luister naar de radioreportage (2-3)

Alleseter

De das is 's nachts actief. In de schemering verlaten de dieren hun burcht om op zoek te gaan naar voedsel. Ze eten vooral veel regenwormen, maar ook granen, fruit, slakken en kevers staan op het menu. Eigenlijk is de das een echte alleseter, vertelt Van de Bosch. "Je kunt het zo gek niet bedenken, als het voor de bek komt dan gaat het erin."

Luister naar de radioreportage (3-3)

Bezig met comeback

Rond het jaar 1900 leefden er volgens de Zoogdiervereniging zo'n 12.000 dassen in ons land. Door bejaging waren er zestig jaar later nog maar zo'n 1.200 over. Momenteel wordt de populatie geschat op 5.000 tot 6.000 dieren. De das heeft geen natuurlijke vijanden. De meeste slachtoffers vallen in het verkeer als de dieren van hun burcht op weg zijn naar de voedselrijke weilanden. Jaarlijks worden zo'n 700 dassen doodgereden. Een andere belangrijke doodsoorzaak is verdrinking in kanalen met steile oevers. De dieren kunnen daar niet meer op de kant komen.

Het aantal dassen in ons land neemt nog steeds toe. De grote aantallen dassen die vroeger in ons land voorkwamen, zullen waarschijnlijk niet meer gehaald worden. Hiervoor is het (potentiële) leefgebied van de das te veel ingeperkt door de mens.

BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!