Nieuws

Toch DNA-onderzoek naar gedode moeflons op Hoge Veluwe: was het echt een wolf?

De wolf in Park de Hoge Veluwe
De wolf in Park de Hoge Veluwe © Park de Hoge Veluwe
HOENDERLOO - Park de Hoge Veluwe laat toch onderzoek doen naar mogelijke sporen van de wolf in haar gebied. Vorige week werden daar dode moeflons gevonden en voor het park was de dader meteen helder: de wolf. Wolven in Nederland twijfelt en is blij dat er nu toch uitsluitsel gaat komen.
"Vanochtend hebben we nog een dood lam gevonden, dus ja, hij is er nog”, vertelt Jacob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het nationale park. "Voor de onderzoeken moet je een vers kadaver hebben, dus we gaan kijken of deze geschikt is."
BIJ12, waar schade door de wolf moet worden gemeld, bevestigt dat het park een melding heeft gedaan. "Een taxateur is daar maandag om materiaal te verzamelen. Dat gaat naar de Wageningen Universiteit, waar het onderzocht wordt", legt een woordvoerder uit.

Vos, hond of wolf?

Wolven in Nederland is blij dat er nu duidelijkheid komt over de vraag of het een wolf was of niet. "Op basis van de foto's konden wij niet met zekerheid zeggen dat het een wolf was, maar het ook niet uitsluiten. Je ziet wat schade aan de nek, maar niet of het een 'kill-beet' is, met de hoektanden door de huid. En schade aan het achterbeen is meer iets van een vos of een hond, of eventueel een onervaren wolf. En er is vooral schade, maar er is weinig van gegeten", zo uit Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging zijn twijfels.
Hij reageert opgelucht als hij hoort dat er toch onderzoek komt. "Wat goed! Het wolvendossier is al meer dan spannend genoeg. Het moet om de inhoud gaan en dan wil je geen discussie over de feiten. Je moet het onomstreden eens zijn, dan ben je al heel veel van de discussie kwijt."
Beelden van de wolf op de Veluwe:
Beelden van de wolf op de Hoge Veluwe

Geen twijfel

Voor het park zelf is het overigens glashelder. "Ik heb geen enkele twijfel aan de waarnemingen van onze jachtopzieners, aan de prenten, en de foto's en video's die we hebben", reageert hij gepikeerd op de twijfels, waarna hij beelden van de wolf deelt met Omroep Gelderland.
Voor Park de Hoge Veluwe zit de grootste angst in het geheel verdwijnen van de moeflons. "Wat we weten uit bijvoorbeeld Noord-Duitsland: waar de wolf verschijnt, verdwijnt de moeflon. Maar niemand vraagt ons waarom we zo graag de moeflon behouden. Hoe gaan we dan in de toekomst om met de heidevelden en open terreinen?" De moeflons - een wild ras schaap - eten dennen en grassen weg.

Wel of geen schadevergoeding

Een financiële reden om DNA-onderzoek te doen ziet het park niet. "Voor een vergoeding voor wolvenschade komen wij niet in aanmerking, want die geldt alleen voor gehouden dieren. "
Overigens zegt BIJ12 dat het park ook voor de dode moeflons een schadevergoeding kan krijgen. "De moeflon is een gehouden dier, in die zin dat de Hoge Veluwe ze daar heeft uitgezet. In het verleden is dat ook wel voor andere grazers, zoals een kalf van schotse hooglander, gebeurd."

Zie ook: