Nieuws

Beukenlaan zo kaal gesnoeid dat er alleen nog 'totempalen' staan

De bewuste beukenlaan in Vorden.
De bewuste beukenlaan in Vorden. © Omroep Gelderland
VORDEN - Ze hebben wel wat weg van metershoge totempalen. De beuken langs de weg in Vorden zijn ontdaan van alle takken en de kruin, waardoor er een beukenlaan is achtergebleven met enkel nog fier overeind staande boomstammen. Waarom heeft Natuurmonumenten gekozen voor deze bijzondere aanpak?
"De bomen zijn door de droogte in zo’n slechte conditie geraakt dat we wel moesten ingrijpen", legt ecoloog Michiel Schaap uit. "De bomen waren een gevaar geworden voor bezoekers van landgoed Hackfort."
"We hebben de bomen gekandelaberd", legt Schaap uit aan BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink…

Beter dan bomen kappen?

De andere keuze was om de bomen te kappen. Daarmee zouden dan ook belangrijke broedplekken voor spechten, vleermuizen en boommarters verdwijnen. Bovendien is het dode hout een lekkernij voor allerlei beestjes.
De oude beuken zitten vol gaten van zowel de grote bonte specht als de groene specht…

'Niet de laatste keer'

Dat het een eigenaardig gezicht is, bevestigt ook de ecoloog. Een voorbijganger grapt zelfs dat de laan weleens een toeristische attractie zou kunnen worden. Schaap denkt dat het op de zandgronden in Gelderland vaker gaat voorkomen dat bomen zo rigoureus worden gesnoeid.
Veel bomen hebben zo veel te lijden gehad van de droogte dat ze het niet overleven.
Tussen de ‘totempalen’ heeft Natuurmonumenten inmiddels nieuwe bomen gepland. Als ook het tweede leven van de oude beuken erop zit, zijn de nieuwe bomen waarschijnlijk groot genoeg het statige laantje ook voor de toekomst te behouden.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.