Nieuws

Reizen naar Duitsland weer makkelijker door versoepeling coronaregels

De grens tussen Aalten en Bocholt
De grens tussen Aalten en Bocholt © Omroep Gelderland
AALTEN - Nederland vormt geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. Dat land versoepelt zondag daarom de strengere coronaregels voor grensverkeer weer. Die waren half juli ingesteld voor Nederlanders die langere tijd Duitsland in wilden. Wie terug reist, kan wel controles tegenkomen.
Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven niet meer in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn. Ook hoeven ze niet meer vooraf gegevens over hun gezondheidssituatie te registreren en vaccinatie- test- of herstelbewijzen te uploaden. Nederlanders die naar Duitsland willen reizen, moeten aan de grens nog wel een test-, vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien.
Nederlanders moesten zich sinds half juli eerst registreren voor vertrek, en in quarantaine, als je geen negatieve test, volledig vaccinatiebewijs of herstelbewijs kon tonen. Dat gold niet voor mensen die op doorreis waren of maximaal 24 uur in Duitsland bleven.
Op veel plekken in Duitsland worden nog wel mondkapjes gedragen.

Controle bij terugkeer

Mensen die weer naar Nederland terugkeren, doen er wel goed aan dan rekening te houden met controles. Reizigers die vanuit België en Duitsland terug naar Nederland reizen, kunnen vanaf zondag door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Wie dat niet kan laten zien, krijgt een boete van 95 euro.
De maatregel heeft te maken met vakantieverkeer uit Europese landen waar meer corona is. Landen als Italië hebben kleurcode 'geel'.