Instellingen

Wageningen huldigt gouden Van Vleuten: 'Wat heb je veel teweeggebracht'

Annemiek van Vleuten werd onlangs gehuldigd in Wageningen
Annemiek van Vleuten werd onlangs gehuldigd in Wageningen © Omroep Gelderland

WAGENINGEN - In Wageningen is Annemiek van Vleuten donderdagavond gehuldigd. Onder anderen burgemeester Floor Vermeulen zette de wielrenster, die met een gouden en zilveren medaille terugkwam van de Olympische Spelen in Tokio, in het zonnetje. De huldiging van Van Vleuten (38) werd bijgewoond door vrienden en familie.

De kersverse eerste burger van Wageningen, de stad waar Van Vleuten studeerde, kennismaakte met heel hard fietsen en waar ze nog steeds woont, keek de wielrenster voor het eerst in de ogen na louter digitaal contact daarvoor: "Wat ben ik trots op jou, Wageningen is heel trots op jou, heel Nederland is trots op jou. 45 seconden dacht je dat je goud had in de wegwedstrijd. Het was de bevestiging dat je in topvorm was."

Eerst naar Spanje

De huldiging van Van Vleuten in haar eigen woonplaats liet een week op zich wachten. Vrijwel meteen na terugkeer op Hollandse bodem en de snelle huldiging in Scheveningen stapte de wielrenster weer op het vliegtuig naar Spaans Baskenland, waar ze zaterdag de Clásica San Sebastián op haar naam schreef. Vermeulen: "Deze week heb je ook nog even de Posbank platgewalst."

"Wat heb je veel teweeggebracht", sprak Peter Stokvisch van de Wageningse wielerclub TCW'79. Stokvisch is de man die, zoals hij het tijdens de huldiging zei 'een klein stukje heeft bijgedragen aan jouw loopbaan'.

'Je bent een winnaar, een trainingsbeest'

"Je bent een winnaar, een trainingsbeest", stak hij zijn waardering voor Van Vleuten niet onder stoelen of banken. "Ik denk niet dat we veel nieuwe leden gaan krijgen", grapte hij, "maar je hebt het fietsen wel een boost gegeven."

Gedicht van stadsdichter

Stadsdichter van Wageningen Ellen van der Kolk droeg een gedicht voor dat ze speciaal voor de wielrenster had geschreven.

Op de Olympische Spelen won Van Vleuten goud op de individuele tijdrit en een zilveren plak in de wegwedstrijd. In die wedstrijd dacht ze dus even dat ze goud had gewonnen. Maar de zege was voor de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!