Nieuws

Tbs'er moet gevangenis in voor neersteken van therapeuten

Agenten namen de tbs-patiënt mee naar het bureau na het incident.
Agenten namen de tbs-patiënt mee naar het bureau na het incident. © ANP
NIJMEGEN - Een 29-jarige tbs'er is donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het aanvallen van drie medewerkers van de Pompekliniek in Nijmegen. Twee sociotherapeuten werden door de tbs'er gestoken. Zij liepen meerdere steekwonden op. Bij een derde therapeut werden plukken haar uit haar hoofd getrokken.
De man viel de medewerkers van de kliniek aan op 5 november vorig jaar. Hij gebruikte hierbij een zelfgemaakt wapen waarmee hij de therapeuten stak. In juridische termen komt het steken neer op tweemaal een poging tot doodslag.

Schadevergoeding

De impact van de aanval op de drie slachtoffers is groot, zo stelde de rechtbank in Zutphen vast. De drie worden nog dagelijks met de gevolgen van de actie van de man geconfronteerd. Hij moet de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim zeventienduizend euro.
Het Openbaar Ministerie had naast een celstraf ook een nieuwe tbs-maatregel tegen de man geëist, maar de rechtbank volgt die eis niet. Volgens deskundigen zou zo'n nieuwe maatregel een negatieve invloed hebben op de behandeling van de man.
Als hij zijn celstraf heeft uitgezeten, wordt zijn behandeling in het kader van de eerder opgelegde tbs-maatregel hervat.