Instellingen

Hoogwater laat berg rotzooi achter: 'Kleine stukjes plastic zijn het gevaarlijkst'

Afval rapen in de uiterwaarden.
Afval rapen in de uiterwaarden. © Omroep Gelderland

GAMEREN - Groepjes vrijwilligers hebben donderdag het afval opgeruimd dat de rivier de Waal heeft achtergelaten na de laatste hoogwatergolf. Staatsbosbeheer had de vrijwilligers opgeroepen te komen helpen. Dat gebeurde onder meer in de Gamerensche waarden in de Bommelerwaard.

Het gaat meestal niet om grote stukken afval, vertelt boswachter Claudia Wessel. Ze had in de aanloop naar de actie al even een ronde gemaakt. Soms zijn het grotere stukken, zoals opvallend veel plastic kratjes uit Duitsland. Andere grote stukken van het verwoestende hoogwater dat Duitsland heeft gekend, spoelen meestal veel eerder aan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Hoogwater laat berg rotzooi achter: 'Kleine stukjes plastic zijn het gevaarlijkst'

"Eigenlijk zijn de kleine stukjes plastic veel talrijker en ook veel gevaarlijker", vertelt één van de vrijwilligers. Die stukjes vind je vaak terug in nesten of in dode vogels.

Ook vinden de vrijwilligers ook nog het nodige afval dat is achtergebleven door bezoekers van het gebied, zoals de reten van een barbecue. "Dat nemen we meteen ook even mee", zegt Wessel.

Naar de dijk

Pieter Huitema loopt ook met zijn grijpstok door het gebied. Ook hij raapt veel plastic op. Hij is vooral verontrust bij het vinden van een plastic visje met haken er aan. "Heel gevaarlijk voor vogels dit", vertelt hij en stopt de vondst snel in zijn plastic zak.

Het afval wordt door de vrijwilligers naar de dijk gebracht waar Staatsbosbeheer ze dan weer ophaalt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!