Nieuws

Boswachter Dirk van den Brink superblij: 'Bloeiende hei drie jaar gemist'

Bloeiende heide
Bloeiende heide © Omroep Gelderland
RUURLO - Na de droogte van de afgelopen jaren herstelt de heide zich dankzij het natte voorjaar en de regenachtige zomer. Jonge heideplantjes komen op en aangetaste heide loopt opnieuw uit. Ook in de Achterhoek staan de eerste heideplanten inmiddels in bloei. "Dit heb ik gewoon drie jaar gemist", zegt boswachter Dirk van den Brink. "Ik ben superblij!"
Ook de afgelopen jaren kwam de heide ondanks de aanhoudende droogte in bloei, maar op veel plekken was die bloei minder uitbundig. De vraag is of de heidevelden dit jaar wel weer volledig paars zullen kleuren. De boswachter van Staatsbosbeheer is positief.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Struikheide en dopheide

Er zijn verschillende soorten heide. De bekendste is struikheide. Deze planten zorgen vanaf half augustus voor de beroemde paars gekleurde heidevelden, zoals we die bijvoorbeeld op de Posbank bij Rheden kennen. Struikhei doet het goed op voedselarme zandgronden. De zaden van de plant kiemen alleen op zand. Dat zorgt voor problemen op de heide op het Windmolenveld in Ruurlo. Hier raakt de bodem op veel plekken bedekt met een dikke laag mos.
Luister naar de radioreportage (2-3)
Naast struikheide groeit op veel plekken ook dopheide. Deze heidesoort doet het goed op een nattere bodem. De plant dankt zijn naam aan de dopvormige roze bloemetjes. Dopheide wordt in de volksmond ook wel hommelheide genoemd. De hommelsoorten met een lange tong zijn in staat om eenvoudig bij de diep in de bloem gelegen nectar te komen, andere soorten moeten eerst een gaatje in het bloemetje maken, voordat ze bij het lekkers kunnen.
Luister naar de radioreportage (3-3)
Natuurplatform BuitenGewoon vroeg de volgers op Facebook vorig jaar naar hun favoriete heidegebieden in Gelderland. Dat leverde deze Top 8 op:
  1. Posbank (Rheden)
  2. Stakenberg (Elspeet)
  3. De Dellen (Epe)
  4. Loenermark (Loenen)
  5. Deelerwoud (Deelen)
  6. Hatertse en Overasseltse vennen (Overasselt)
  7. Hoog Buurlose heide (Hoog Buurlo)
  8. Wolfhezer heide (Wolfheze)
Zo ziet de heide op de Posbank er momenteel uit:

Heide belangrijk voor allerlei dieren

Heidevelden vormen een belangrijk leefgebied voor allerlei diersoorten, waaronder de adder en de levendbarende hagedis. Ook voor insecten is heide belangrijk. Zo zijn er vele soorten zandbijen en graafwespen die in de zanderige open plekjes holletjes graven om hun eitjes in te leggen:
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.