Instellingen

'Eigenzinnige' Anna Reintjes wordt vereeuwigd in een muurschildering

Kunstenares Rosalie de Graaf aan het werk bij de muurschildering van Anna Reintjes.
Kunstenares Rosalie de Graaf aan het werk bij de muurschildering van Anna Reintjes. © Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Het centrum van Doetinchem krijgt vier levensgrote muurschilderingen die persoonlijke verhalen van bijzondere Doetinchemmers in het huidige straatbeeld gaan vertellen. Graffiti-kunstenares Rosalie de Graaf uit Doesburg is deze week begonnen aan de eerste muurschildering. Daarop wordt de in 2007 overleden Doetinchemse stadsboerin Anna Reintjes afgebeeld.

"We willen graag de binnenstad van Doetinchem aantrekkelijker maken", vertelt Henny Bergsma van het Stadsmuseum Doetinchem. "Zowel voor inwoners als voor toeristen willen we de historie van Doetinchem in de stad laten zien, dus buiten ons eigen museum."

De keuze om boerin Anna Reintjes af te beelden, die in 2007 op 95-jarige leeftijd overleed, is volgens Bergsma een logische keuze: "We waren op zoek naar markante Doetinchemmers die echt iets voor de stad hebben betekend. Zij heeft een bijzonder verhaal en is zeer eigenzinnig. We kunnen volgens mij een heel sprekend beeld van haar laten zien."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Doetinchemse boerin vereeuwigd in muurschildering

'Ze had problemen met 'ons'

Theo Dekkers heeft Anna Reintjes als oud-buurman goed gekend. Eerst had Dekkers niet veel met de boerin van doen, totdat op een avond in 1997 de telefoon ging.

"Anna had via-via gehoord dat ik bij de belastingdienst werkte", vertelt Dekkers. "Of ik niet een keer langs wilde komen, omdat ze problemen had met ‘ons’. Toen ben ik met goedkeuring van mijn leidinggevende eens gaan kijken en dat was de eerste stap."

De tien jaar die volgde, tot het overlijden van Anna in 2007, bleef Dekkers regelmatig over de vloer komen en kwamen er steeds meer klusjes bij. "Van geboorte kom ik uit Megchelen, dus het boeren gebeuren is mij niet vreemd", zegt Dekkers.

"Ook al had ze maar twee koeien, ze ging helemaal voor haar boerderij. Daar moest alles voor wijken. Ze vroeg mij wel eens of ik balen hooi of stro van de zolder wilde halen. Dat vond ik naast mijn kantoorwerk een fijne afwisseling en leuk om te doen."

'Mooie aanwinst'

Dat er nu een muurschildering van Anna wordt gemaakt, vindt Dekkers bijzonder. "Ik had er niet op gerekend", zegt Dekkers. "Na een hele hoop aandacht voor Anna was in 2007 het tijdperk van Anna wel zo’n beetje voorbij." Of Anna deze muurschildering in het centrum van de stad zag zitten, weet Dekkers niet. "Maar dat het leuk is en dat het haar ook toekomt, daar ben ik het wel mee eens. Het is een mooie aanwinst voor Doetinchem."

De muurschildering is volgens het stadsmuseum de eerste in rij van meer muurschilderingen die in het centrum van Doetinchem gaan komen. Wie het gaan worden, blijft vooralsnog geheim. "Dat laten we nog even een verrassing", zegt Bergsma. "Maar inwoners mogen wel meedenken en met ideeën komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!