Instellingen

Omwonenden papierfabriek zijn blij met erkenning, maar willen nu actie

Papierfabriek Parenco in Renkum.
Papierfabriek Parenco in Renkum. © Omroep Gelderland
RENKUM - Minder praten, meer actie. Dat wil een groep omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum, nu de GGD in een rapport spreekt van een ongewenste situatie door geuroverlast in het dorp.
Mariska Hulsewé woont sinds 1998 in de buurt van de fabriek. Ze is één van de actievoerders tegen de stankoverlast van Parenco. "De resultaten zijn voor ons eigenlijk geen verrassing. Maar ik ben blij dat de erkenning er nu echt ligt. Dat we niet gewoon een groepje zeurkousen zijn."
Maar nu moet er ook wat gebeuren, vindt ze. "Want tot nu toe wordt er vooral veel onderzocht en gepraat." Sinds augustus 2016 voert Mariska samen met een groep bewoners actie. Toen startte de fabriek met een nieuwe papiermachine die tot een toename van overlast leidde.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Omwonenden papierfabriek zijn blij met erkenning, maar willen nu actie

Communicatie

Het bedrijf zegt de aanbevelingen uit het rapport over te nemen om de overlast te verminderen, waaronder meer geurmetingen en beter communiceren wanneer geuroverlast te verwachten is. Dat laatste is voor bewoners minder belangrijk, zegt Mariska. "We hebben geen communicatieprobleem. We willen vooral graag dat er minder overlast komt. Ik word soms 's nachts wakker van de stank."
Ook wil de papiermaker een installatie in gebruik nemen die de geuruitstoot flink zou verminderen. De stoom die vrijkomt kan hiermee grotendeels worden teruggeleid, waardoor het zich minder in de omgeving verspreidt. De vergunningaanvraag daarvoor ligt echter nog bij de provincie, zegt woordvoerder.
Ruben van Haren van Parenco. "We hebben hem al op de locatie staan. We hopen op groen licht in september." Ook gebruikt het bedrijf al minder water in de verwerking van het papier waardoor er minder kans op stank is.

Vragenlijst

Naar de overlast zijn sinds het afgelopen jaar drie verschillende onderzoeken uitgevoerd in opdracht van de provincie en gemeente. Die zijn nu samengevat in een rapport van de omgevingsdienst Arnhem. Uit een vragenlijst van de GGD bleek dat een derde van de mensen ernstige geurhinder ervaart. Een kanttekening volgens de onderzoekers is dat mensen die veel last hebben, waarschijnlijk vaker hebben gereageerd.
Uit de landelijke Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat 18 procent van de respondenten in de omgeving ernstige geurhinder ervaart. En dat is voldoende om de situatie als 'onwenselijk' voor de gezondheid te bestempelen, zo staat in het rapport. Uit zogenoemde 'snuffelploegmetingen' van de fabriek zelf bleek verder dat de geur reikt tot een afstand tot maximaal 950 meter vanaf het bedrijf.

Winst

Ook de provincie neemt het probleem serieus, zegt een woordvoerder. "Wij gaan nu in gesprek met Parenco en de gemeente om te kijken of er nog meer winst te behalen is, bovenop de winst die al is behaald. Want we zien ook dat er nog steeds mensen last hebben van de geur."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!