Instellingen

Honderden mensen kregen al een prik zonder afspraak

Honderden mensen kregen een prik zonder afspraak, tijdens een moment van vrije inloop.
Honderden mensen kregen een prik zonder afspraak, tijdens een moment van vrije inloop. © EPA

LICHTENVOORDE - Honderden mensen hebben de afgelopen tijd zonder afspraak een prik gehaald bij de GGD tijdens een moment van 'vrije inloop'. Bij GGD Gelderland-Zuid zijn ze er zelfs zo tevreden over dat je vanaf 9 augustus op elke locatie zonder afspraak terecht kan. Ook de andere GGD's gaan door met de vrije inloop.

In de Goffert in Nijmegen kon je tien dagen achtereen terecht voor een 'vrije prik'. In die tijd zijn er 600 vaccinaties gezet. In Borculo ging het, op één dag, om 126 inentingen. "Er was gerekend op ongeveer 125 mensen. Omdat de rij toen te lang werd, is er gekozen voor een tijdelijke stop. Daarna is er nog kleine aanloop geweest", vertelt een woordvoerder van Noord- en Oost-Gelderland.

In Arnhem en Ede, waar je elke dag zo naar binnen kan lopen, gaat het om 'enkele tientallen mensen per dag'. "Op beide locaties zouden er wel meer mensen mogen komen", vindt de GGD-woordvoerder van GGD Gelderland-Midden echter.

Laagdrempelig

Tot nu toe ging het om enkele acties, maar vanaf 9 augustus gooit Gelderland-Zuid alle locaties open voor mensen zonder afspraak. Op hun website staat precies waar en op welke tijdstippen dat kan.

"Dit is onderdeel van onze vaccinatiestrategie. Voor mensen die het lastig vinden een vaccinatie-afspraak te maken willen we dit laagdrempelig aanbieden. We bereiken op deze manier weer een andere doelgroep."

Alleen voor eerste prik

GGD Noord- en Oost-Gelderland doet hetzelfde, maar gedurende één week. "Op de vaccinatielocaties in Apeldoorn, Doetinchem, Heerde en Zutphen is het van 9 tot en met 15 augustus van 11.00 tot 19.00 uur mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen. De afspraken in Harderwijk zitten al zo vol dat hier deze week geen vrije inloop mogelijk is. De vrije inloop geldt alleen voor personen die nog geen vaccinatie hebben gehad."

Gisteren en vandaag konden mensen al zonder afspraak terecht in Borculo en Lichtenvoorde voor een prik. Omdat die locaties binnenkort sluiten, moeten zij voor een tweede prik naar een andere locatie. "De mensen die vandaag bij de open inloop geen afspraak voor de tweede prik hebben gehaald, kunnen ook bij een andere open inloop terecht op een later moment. Onze voorkeur gaat uit naar het maken van een afspraak omdat het bij die tweede prik nogal nauw luistert wanneer je komt."

Jongeren en daklozen

GGD's zien bijvoorbeeld ook dak- en thuislozen gebruikmaken van deze optie, en jongeren en jongvolwassenen. "Vooral in het weekend hebben veel mensen gebruik gemaakt van de vrije inloop", geven ze in GGD-regio Zuid aan. "De eerste dagen kon het alleen met het Janssen-vaccin. Er was vraag naar Pfizer en dat vaccin is toen ook, naast Janssen, aangeboden."

GGD Noord- en Oost-Gelderland biedt alleen nog Pfizer aan, omdat er nauwelijks nog vraag was naar Janssen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!