Nieuws

Fruitteler baalt van verwoestende brand, schade misschien wel een ton

Fruitteler Aart Blom bij de afgebrande schuur.
Fruitteler Aart Blom bij de afgebrande schuur. © Omroep Gelderland
WADENOIJEN - Fruitteler Aart Blom baalt als een stekker. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een schuur in zijn fruitboomgaard in Wadenoijen door brand verwoest. Het houten gebouw gebruikte Blom als winkel en horecaverkooppunt.
"Er stonden veel authentieke spullen", legt hij uit. "Een kostbare veilingklok en twee sorteermachines bijvoorbeeld." Spullen die je volgens hem niet zomaar kunt vervangen.
Bekijk hier de beelden, de tekst gaat daaronder verder.
Eigenaar verslagen na brand in zijn fruitkraam
In totaal schat Blom de schade op een bedrag van misschien wel een ton. Hij hoopt dan ook dat mensen juist nu kersen en pruimen komen kopen. "Dat kan gewoon doorgaan in de speciale sorteertent", legt hij uit. "We gaan vol gas door zodat we zo snel mogelijk een nieuw gebouw kunnen neerzetten."
Fruitplukkers zijn woensdag ondanks de brand dan ook gewoon aan de slag gegaan.
'We hebben voor de kersentijd de elektra nog gecontroleerd'
De fruitteler werd 's nachts om vier uur uit zijn bed gebeld. Toen sloegen de vlammen al uit het houten gebouw van boomgaard d'n Kerkewaerdt aan de Lingedijk. Waardoor de brand is ontstaan, weet hij niet. Al denkt hij niet dat er iets mis was met de elektra. "We hebben voor de kersentijd nog alles gecontroleerd. Maar ja, je weet het niet. Er stond ook een oven, misschien is daarmee iets misgegaan. Maar ook brandstichting sluit ik niet uit. Dat moet allemaal nog worden onderzocht."
De tekst gaat verder onder de foto.
De brand bij de fruitboomgaard in Wadenoijen.
De brand bij de fruitboomgaard in Wadenoijen. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
Er hingen volgens de fruitteler camera's bij het gebouw, maar of op de beelden daarvan iets is te zien, weet hij niet. "Dat moet ik nog bekijken. Misschien zijn de camera's bij de brand ook wel verloren gegaan", zegt hij.
De brandweer wist het vuur te doven, maar van de schuur bleef weinig over. De afgelopen weken trok de fruitboomgaard de belangstelling van duizenden mensen die bakjes met zelf geplukte kersen konden vullen. De teler werkt al een tijd aan plannen om op het terrein een groot fruitbelevingspark te maken onder de naam Streeckerij de Betuwe.