Nieuws

Bijzonder en aandoenlijk: zwijnen 'rouwen' bij overleden jong

De zwijnen richtten een slaapplek in bij het overleden jong.
De zwijnen richtten een slaapplek in bij het overleden jong. © Thijs Vermeer.
UDDEL - Een bijzonder en aandoenlijk beeld, dat was wat Arnhemmer Thijs Vermeer maandag vastlegde op de Veluwe. Voor het oog van zijn wildcamera keerden een zeug en haar twee jongen terug naar een eerder overleden jong om daar de nacht door te brengen.
In de bossen trof Thijs het overleden jong aan. Omdat hij nieuwsgierig was naar wat er op het kadaver af zou komen, installeerde hij een wildcamera. Die legde tot zijn verbazing vast hoe de vermoedelijke moeder van het overleden jong 's nachts terugkeerde, samen met twee andere jongen.
De moeder richtte vervolgens met stro een slaapplek in voor het gezin, pal naast het overleden jong. Op Facebook noemen veel mensen de beelden aandoenlijk en ontroerend. Anderen zien er een vorm van rouw en afscheid in.

Intelligent en sociaal

Boswachter Henk Ruseler staat niet te kijken van het tafereel. "Zwijnen zijn zeer intelligent en sociaal, dus het is heel goed mogelijk dat ze afscheid kwamen nemen. Dat gedrag zien we ook wel bij andere dieren." Vooral olifanten staan er om bekend soortgelijk gedrag te vertonen.
Bekijk hieronder de beelden.
Bijzonder en aandoenlijk: zwijnen 'rouwen' bij overleden jong