Nieuws

Zoeken naar Samuël gaat verder: 'We geloven het pas echt als we naast zijn kist staan'

Het Meer van Bracciano.
Het Meer van Bracciano. © Pixabay
NIJKERK - Vrienden van de vermiste Samuël Boujadi van de Family Church in Nijkerk hopen dat hij alsnog wordt gevonden. Boujadi (22) verdween op 25 juni bij een zwemtocht in het Meer van Bracciano, in de buurt van Rome. Een zoektocht leverde niets op, maar een nieuwe poging staat in de steigers.
De brandweer in Rome stopte afgelopen weekend met zoeken, meldt zijn vriendengroep op Facebook. Paradoxaal genoeg is dit volgens de groep 'enigszins goed nieuws'. "In anderhalve maand tijd hebben ze niet gedaan wat ze zeiden te kunnen doen", zei Daniël van Deutekom uit Arnhem op Facebook, eerder deze week.

Speciaal zoekteam uit Garda

Het opent de deur voor een speciaal zoekteam van het Gardameer dat Samuël denkt te vinden. Hun medewerking werd door de plaatselijke brandweer tegengehouden. "Toen ik in de media las over de vermissing van deze Nederlandse jongen, hebben we meteen onze hulp aangeboden. Maar helaas krijgen we maar geen toestemming van de plaatselijke brandweer", zei het hoofd van het onderwaterteam van Volontari del Garda in dagblad de Stentor.
Dit team zou in 90 procent van de zoektochten succesvol zijn.

'Druk van ambassade nodig'

Daniël en de vrienden zijn blij dat dit team eindelijk kan gaan zoeken. De Arnhemmer zegt: "Er is notabene druk van de Nederlandse ambassade voor nodig geweest. Het was obstructie, op obstructie, op obstructie. De brandweer zei eerst zelfs dat 'Garda' welkom was om het water op te gaan, maar zoeken mochten ze niet."
Volgens hem gebruikt de Romeinse brandweer zoekmiddelen die achterhaald zijn. "Ja, leuk voor in een slootje of een vijver, maar niet voor een meer van zestig vierkante kilometer."
Honden sloegen aan waar de brandweer niet eens wilde zoeken
Na de verdwijning ging een groep vrienden naar Italië om Samuël te zoeken. Ook zamelden ze geld in om professionele hulp te kunnen betalen. Onder meer de onkosten van het duikteam uit Garda wordt zo betaald.
De Brabantse stichting Signi zoekhonden zocht ook vijf dagen mee, maar keerde onverrichterzake terug; de sonar bleek volgens een woordvoerster niet toereikend voor de diepte van het meer, daar waar de jongeman zou moeten liggen. Daniël is dankbaar voor deze hulp: "De honden sloegen aan op plekken waar de brandweer van Rome niet eens wilde zoeken."

Hoop

Voor hem en de andere vrienden van Samuël gloort nu weer hoop. Het onderwaterteam van Volontari del Garda verwacht een paar dagen nodig te hebben om de verdronken jongeman te vinden.
"Morgenmiddag komen ze aan. Ze hebben me gezegd dat ze eerst gaan scannen, waarbij ze enkele potentiële plekken in kaart brengen. Daarna hebben ze twee tot drie dagen nodig om Samuël te vinden."
Uiteindelijk volgt de repatriëring naar Nederland. De Arnhemmer: "Rationeel weten we heel goed dat Samuël is verdronken, maar we geloven het pas echt als we naast zijn kist staan."

Zie ook: