Nieuws

'Er is al veel kapot', fouten bij aanbestedingstraject Veluwse dagbestedingen

Atelier Leonardo Da Vinci in Ermelo is één van de gedupeerde dagbestedingen.
Atelier Leonardo Da Vinci in Ermelo is één van de gedupeerde dagbestedingen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Er zijn fouten gemaakt bij de aanbesteding van de zorg voor dagbestedingen op de Veluwe door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde. Die conclusie trekken D66 en de PvdA in Harderwijk na uitgebreid onderzoek. Volgens de partijen is er met een verkeerd tarief gerekend, waardoor dezelfde zorg moet worden geleverd voor minder geld. Sommige dagbestedingen zijn daarom al gestopt of staan op het punt van omvallen.
De onrust is groot bij cliënten en personeel van dagbestedingen. Volgens D66 en PvdA Harderwijk is er een rekenfout gemaakt. "Hier kwam een tarief uitrollen dat veel lager was dan tot nu toe werd betaald", legt Wilco Bos, fractievoorzitter van de PvdA Harderwijk uit. "Dan kun je als aanbesteder twee dingen denken: hier is het misgegaan en hier moet ik opnieuw naar kijken, of je denkt ik ga het goed uitzoeken. Misschien klopt het lage tarief, maar nu wil ik zeker weten dat het klopt. Allebei lijkt niet te zijn gebeurd."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Er is al veel kapot', fouten bij aanbestedingstraject Veluwse dagbestedingen
"Het is een heel technisch verhaal", vult collega-raadslid Anke Buurman-Kuiper van D66 Harderwijk aan. "Waar het uiteindelijk om gaat, zijn die kwetsbare inwoners die hun zorg verliezen. Hun lifeline met de wereld of een vertrouwde plek. Wij maken ons daar enorme zorgen om en vandaar dat we hier ook dieper zijn ingedoken."

'Niemand tussen wal en schip'

De wethouder van Elburg, Willem Krooneman van de ChristenUnie, is verantwoordelijk voor de inkoop van de zorg voor de zeven gemeentes. Hij erkent dat er dingen mis zijn gegaan: "We wisten dat in de afgelopen periode de kostprijs die wij betaalden aan de hoge kant was", zegt hij. "Daarom hebben wij een objectieve kostprijs laten bepalen met een extern bureau. Maar in die kostprijs bleken wat fouten te zijn gemaakt. Nu gaan wij dus een nieuwe kostprijs berekenen en die zal ietsje hoger uitvallen verwachten wij, maar niet heel veel hoger."
De wethouder gaat in september daarom opnieuw om de tafel met de aanbieders om een oplossing te bedenken. "Wat ons betreft zal er niemand tussen wal en schip vallen", zegt Krooneman vastbesloten. "Deze mensen verdienen de nodige hulp en ondersteuning. En dat gaan wij zo ook in stand blijven houden, samen met al die aanbieders. Dat staat voor ons als een paal boven water."

Juridisch mijnenveld

PvdA en D66 Harderwijk zijn daar nog niet helemaal gerust op. "Het is wel een juridisch mijnenveld", zegt Bos daarover. "Op het moment dat je het opnieuw zou gaan aanbesteden dan heb je een probleem met de organisaties die nu wel hebben ingeschreven. Sommige organisaties hebben dat zelfs onder protest gedaan, want die raken cliënten kwijt. En op het moment dat je het wel oplost met de mensen die nu hebben ingeschreven, dan krijg je een probleem met de partijen die vanwege het tarief niet hebben ingeschreven."
"Er is al schade", benadrukt Buurman-Kuiper. "Er zijn al vestigingen gesloten en er zijn al hele teams opgestapt vanwege de onzekerheid. Dus er is al veel kapot. Daarom is het belangrijk om nu zo snel mogelijk een goede oplossing te hebben."