Nieuws

Jongeren houden protest voor het gemeentehuis

Het protest voor het gemeentehuis.
Het protest voor het gemeentehuis. © Omroep Gelderland
EDE - Voor het gemeentehuis in Ede hebben jongeren maandagmiddag een demonstratie gehouden voor passend onderwijs. De aanleiding van het protest was een gezin uit Lunteren, waar het ontbreken van passend onderwijs ervoor heeft gezorgd dat ze uit huis werden geplaatst. Zoon Joël kon dat onderwijs namelijk niet krijgen, en in hun strijd om dit voor hem te regelen, verloren zijn ouders hun baan en woning.
Met het kleinschalige protest willen de jongeren laten zien hoe belangrijk passend onderwijs is. Zodat iedereen met of zonder beperking naar school kan. Eén van de deelnemers is Melchior Wammes, die zelf een aantal jaar niet naar school toe kon en lid is van de Adviesraad ÉigenWijsheid. "Je wereld stort in elkaar, want je toekomst wordt je afgenomen", zegt hij. "Dat doet echt heel veel pijn."

'Alles moeten opgeven'

Soms wordt die pijn nog feller, door verstrekkende gevolgen. Dat ondervindt Joël Smidts op dit moment. De gevolgen van het missen van juist passend onderwijs, zijn bij hem zo groot dat hij en zijn gezin op dit moment geen dak meer boven het hoofd hebben. "Het is een heel lang verhaal, maar het begon met dat ik geen passend onderwijs kreeg. Wij vonden dat dat niet kon, dus wij zijn destijds de strijd aangegaan zodat ik dat wel zou krijgen. Daarvoor hebben we alles moeten opgeven."
Dat de demonstratie nu juist voor het Edese gemeentehuis plaatsvindt, is niet toevallig. Het dak dat gezin Smidst boven hun hoofd had, was op een camping in Lunteren waar zij permanent woonden. En dat mag niet van de gemeente Ede. Een uithuiszettingsprocedure is wat volgde, allemaal dus het gevolg van het missen van passend onderwijs. "We staan hier juist om de bewustwording hierover te vergroten", legt Joël uit. "Heel veel mensen willen het niet zien of horen. Daarom is het zo belangrijk dat wij ons hier laten zien."

'Taak van Rijksoverheid'

Naast Joël en Melchior, zijn er ook andere jongeren die het passend onderwijs missen aanwezig. Zij worden gesteund door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). "Het is zo belangrijk dat de scholieren die niet in het Nederlandse schoolsysteem passen, gehoord worden. Daarom zijn we hier vandaag aanwezig", vertelt bestuurslid Ferdi Adriaanse.
De gemeente Ede wil de jongeren vandaag overigens niet horen. Niemand van het college kon met de jongeren in gesprek gaan over deze problematiek. "Passend onderwijs is een taak van de Rijksoverheid, niet van de gemeente", liet een woordvoerder weten.
Over de zaak van Joel Smidts meldde de woordvoerder dat de gemeente met hen in gesprek blijft over een oplossing.