Nieuws

Vuurwerkbom opgehangen bij huis asielzoekers: man hoort twee jaar cel eisen

Door de ontploffing raakte de woning zwaar beschadigd.
Door de ontploffing raakte de woning zwaar beschadigd. © Omroep Gelderland
PANNERDEN - Een 24-jarige Pannerdenaar wordt verdacht van het veroorzaken van een explosie met zwaar vuurwerk bij een woning van een Somalisch gezin in 2015. Het huis raakte destijds zwaar beschadigd en het gezin durfde na de aanslag niet meer in het dorp te wonen.
Op de bewuste avond in december wordt het gezin 's avonds opgeschrikt door een enorme knal. Eenmaal buiten zien ze dat het gaat om een doelbewuste aanslag. Er hangen A4'tjes met teksten als: "Blank is beter, eigen volk eerst. Allochtonen moeten weg hier!! Dit is nog maar het begin" bij de voordeur.

Racistische pamfletten

Volgens het Openbaar Ministerie heeft een 24-jarige plaatsgenoot de ontploffing opzettelijk veroorzaakt, samen met een 26-jarige toenmalige vriend. Het gerechtshof legde laatstgenoemde man vorig jaar een gevangenisstraf van drie jaar op, waarvan de helft voorwaardelijk.
Het duo heeft volgens het OM samen één of twee cobra's bij de voordeur opgehangen en afgestoken. De twintiger die al is veroordeeld bekende vorig jaar dat hij één van de cobra's heeft afgestoken, maar stelde toen dat hij niet alleen naar het huis van het Somalische gezin ging.

'Letterlijk een aanslag'

Hierdoor kwam de 24-jarige Pannerdernaar, die na het incident ook al vast heeft gezeten voor het incident, opnieuw in beeld. Getuigenverklaringen die stellen dat er twee mannen bij de woning waren die avond en locatie gegevens uit de telefoons van de heren zijn volgens OM voldoende bewijs dat ook de 24-jarige betrokken was bij de explosie.
Hij zou daarmee de bewoonster en haar kinderen in levensgevaar hebben gebracht, aldus het OM. "Letterlijk een aanslag, die niet losgezien kan worden van de brede haat die sommigen koesteren tegen vreemdelingen", zei de officier van justitie maandag.
De officier van justitie stelt weliswaar dat het incident lang geleden gebeurd is en dat het duo destijds nog erg jong was. Toch vindt hij een celstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, op zijn plaats.
"De verdachte heeft een groep, namelijk allochtonen, beledigd. Ook al ben je zo tegen de komst van asielzoekers, dan nog is geweld om je mening en ongenoegen kracht bij te zetten uit den boze."
De vernieling ging gepaard met het verspreiden van een pamflet met racistische teksten op de voordeur.
De vernieling ging gepaard met het verspreiden van een pamflet met racistische teksten op de voordeur. © Omroep Gelderland

Verdachte zwijgt

De man uit Pannerden wil zelf helemaal niets kwijt over de kwestie. Hij beroept zich maandag in de rechtszaal op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat stelt dat de destijds 19-jarige niets met het incident te maken heeft en pleit voor vrijspraak. "Er wijst geen enkel spoor in de richting de verdachte." Volgens hem komt het signalement van getuigen niet overeen met dat van zijn cliënt.

Niet meer veilig

De vuurwerkbom richtte veel schade aan bij de woning. Door een camera op te hangen in de buurt hoopte de politie het gezin na de ontploffing een veiliger gevoel te geven. Uiteindelijk zag het gezin geen andere mogelijkheid dan verhuizen. In een slachtofferverklaring blikt de vrouw des huizes terug op het incident. "Het leek wel oorlog, en daar waren we juist voor vertrokken uit Somalië. We hebben ons zeer onveilig gevoeld."
De verhuizing naar een andere stad, waar ze opnieuw moesten begonnen, heeft veel impact gehad op het gezin. "We hebben zes jaar zonder problemen in Pannerden gewoond, een leven opgebouwd. En opeens stond dat op z'n kop. Ik heb veel gehuild en heb veel verdriet. Ook al wonen we nu weer rustig, ik hoop dat ze een flinke straf krijgen en dat ze beseffen wat ze gedaan hebben."
De rechter doet over twee weken uitspraak.