Nieuws

Inwoners Zieuwent beheren en onderhouden hun eigen park: 'Het moet er glad bij liggen'

Vrijwilligers gaan het park in Zieuwent zelf onderhouden en beheren.
Vrijwilligers gaan het park in Zieuwent zelf onderhouden en beheren. © Omroep Gelderland
ZIEUWENT - De gemeente Oost Gelre heeft een park midden in het Achterhoekse dorp Zieuwent overgedragen aan inwoners. Een enthousiaste groep vrijwilligers gaat het park voortaan zelf beheren en onderhouden.
“Het idee is eigenlijk een aantal jaren geleden al ontstaan”, zegt voorzitter Renske Faber van Zieuwents Belang. “Maar het kwam eigenlijk nooit van de grond.”
Vorig jaar werd het plan dan toch bij de gemeente Oost Gelre ingediend. “We hebben een vaste groep enthousiaste vrijwilligers bereid gevonden om het beheer en onderhoud van het park te doen”, vertelt Faber.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Inwoners Zieuwent worden eigenaar van park

Enthousiaste vrijwilligers

De groep vrijwilligers komt al één keer in de week bij elkaar voor klusjes in en om de St. Werenfriduskerk in Zieuwent. Volgens vrijwilliger Anton Storteler past het onderhoud van het park daar nog wel bij. “De mensen hier in Zieuwent zien graag dat het park er ‘glad’ bij ligt”, zegt Storteler. Hij kreeg regelmatig klachten van mensen over zwerf- en bladafval in het park. “Dat is voor een klein dorp als Zieuwent niet zo leuk om te horen”, aldus Storteler.
De vrijwilligers gaan ervoor zorgen dat het gazon, de beplanting en de wandelpaden goed worden bijgehouden. En zij zullen in overleg met het kerkbestuur de herdenkingsplekken in het park onderhouden. “Nu we het park zelf mogen beheren, zorgt het alleen maar voor meer saamhorigheid, denk ik.”
Dat beaamt ook Faber: “Nu we het park zelf mogen gaan onderhouden, krijg je meer samenhang in het dorp.”

Geen bezuiniging van de gemeente

De gemeente Oost Gelre juicht het plan van de inwoners alleen maar toe. “We hebben positieve en opbouwende gesprekken gevoerd met Zieuwents Belang”, zegt wethouder Bart Porskamp. “Ze hebben een enthousiaste club vrijwilligers bij elkaar gebracht, die het beheer en onderhoud gaan uitvoeren. De gemeente geeft een vergoeding voor deze werkzaamheden.”
Porskamp ziet de overdracht van het park dan ook niet als een bezuiniging van de gemeente. “We kunnen het onderhoud met vrijwilligers wel wat goedkoper doen, maar het is niet ingestoken om te bezuinigen. Als een dorp wat wil en met een goed plan komt, dan zijn wij als gemeente ook bereid om een stuk park als in Zieuwent in eigen beheer te geven.”

'Romantisch diner voor twee'

Voor de toekomst heeft Zieuwent nog genoeg ideeën om het park beter te gaan benutten. “Bijvoorbeeld voor een picknickdag”, zegt Faber. “Of de koepel die we kunnen gebruiken voor een romantisch dinertje voor twee.”
Eerst wordt de koepel de komende tijd onder handen en genomen en gerenoveerd, zodat deze ook voor de toekomst behouden kan blijven.
Faber staat open voor meer spontane ideeën van inwoners. “Laat ze bij ons aankloppen, wie weet kunnen we nog meer bereiken.”