Instellingen

Eindelijk mag hij weer: de standwerker is terug in Voorthuizen

Standwerker Andries van den Berg in actie.
Standwerker Andries van den Berg in actie. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Voor het eerst sinds ruim een jaar konden standwerkers in Voorthuizen zaterdag hun kunsten weer vertonen. Dat gebeurde bij een test, bedoeld om te laten zien dat coronaproof standwerken een mogelijkheid is.
Standwerkers vinden het krom dat er weer van alles mag, maar dat zij na ruim anderhalf jaar nog steeds niet aan de slag mogen. Volgens standwerker Jeroen Coopman, ook secretaris van de Centrale Vereniging Ambulante Handel, afdeling standwerken, is er een grote willekeur bij het verlenen van vergunningen.
"Kermissen en braderietjes op campings mogen weer, maar wij worden als beroepsgroep niet serieus genomen. Voor ons is het fulltime werk. Ik heb gebruik gemaakt van de regeling voor overheidssteun, maar heb ook m'n spaargeld moeten aanspreken en heb flink moeten interen op m'n vermogen", zegt hij.

Van standwerker naar stratenmaker

Sommige van zijn collega's zijn ander werk gaan doen, zoals stratenmaken. Zelf wil Coopman graag weer als standwerker zijn producten aan de man brengen. Vóór de coronacrisis verkocht hij toverstiften voor kinderen. Omdat anderhalve meter afstand houden daarbij moeilijk is, heeft hij nu gekozen voor telefoonhouders voor in de auto.
Collega's uit het hele land kwamen zaterdag naar Voorthuizen. De gemeente Barneveld gaf toestemming, op voorwaarde dat het niet van tevoren zou worden aangekondigd. Dit om te voorkomen dat het te druk wordt.
Bekijk de video.
Eindelijk mag hij weer: de standwerker is terug in Voorthuizen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!