Instellingen

Negen konijnen gedumpt in bos: 'Ik snap niet dat iemand dit doet'

In totaal werden er negen konijnen gedumpt.
In totaal werden er negen konijnen gedumpt. © Dierenambulance Gelderse Vallei

LUNTEREN - In het Lunterse Buurtbosch heeft iemand zaterdag negen konijnen moederziel alleen achtergelaten. Voorbijgangers zagen tamme konijnen in het bos en waarschuwden de Dierenambulance. Die kon acht van de negen diertjes redden.

Medewerker Caitlin Fränkel maakt wel vaker mee dat de liefde tussen een dier en zijn baasje bekoelt en dat het dier wordt gedumpt. Maar negen tamme konijnen in het bos, dat zag ze nog niet eerder. Toen de melding zaterdagmiddag binnenkwam, ging het aanvankelijk nog om vier dieren. Dat werden er later nog meer: zeven.

Gillend konijn

"Uiteindelijk vingen we er zelfs acht", vertelt Caitlin. "Na ons laatste rondje zoeken in het bos dachten we ze allemaal te hebben. Maar op het moment dat we stonden na te praten met degene die het bij ons meldde, hoorde ik gegil vanuit het bos en ben ik er meteen naartoe gegaan met een vangnet. Een hond had nog een konijntje gevonden en had dat in zijn bek", zegt ze.

De hond gooide het dier omhoog, waarna Caitlin het konijn bij het nekvel kon pakken. Een rit naar de dierenarts kwam te laat om het konijntje nog te redden. Niets aan te doen, weet ook Caitlin. "De hond liep in een losloopgebied en wij dachten ze allemaal te hebben. Maar triest is het wel."

De grote vraag is: wie heeft de konijnen gedumpt? En waarom? Caitlin weet vrijwel zeker dat het zaterdag gebeurd moet zijn. Er lag voer bij de dieren, dat nog droog was. "En aangezien het behoorlijk heeft geregend, kan dat voer er niet lang gelegen hebben", weet ze.

Niet bewust van enig gevaar

De dieren waren compleet tam. Dat betekent dat ze in het wild geen schijn van kans hadden gehad lang te overleven. "Ze zijn zich totaal niet bewust van gevaar. Eén konijn huppelde zo richting de hond van degene die ons belde met de melding. En het laatste konijntje was ook nietsvermoedend naar de hond gelopen die het uiteindelijk in zijn bek nam."

De acht konijnen die de dumping overleefden zijn naar een opvangplek in Bennekom gebracht. Daar blijven ze sowieso twee weken. "De echte eigenaar zal zich wel niet melden", aldus Caitlin. "Maar in de opvang worden ze gewassen en worden hun nageltjes geknipt. Ook worden ze ingeënt en gecastreerd. Daarna komen ze vrij voor adoptie."

Onder de eigen uitwerpselen

Zeven van de acht konijntjes die het gered hebben lijken in orde. Eentje zat zodanig onder zijn eigen uitwerpselen, dat de normale manier van ontlasting niet meer lukt. "Het is nu de vraag hoe de darmpjes eraan toe zijn. Als dat niet in orde is, zal dat konijn het ook niet meer redden", zegt Caitlin.

Het gaat haar aan het hart dat de dieren zomaar gedumpt werden in het Lunterse Buurtbosch. "Als je dit doet, ben je geen dierenvriend, zal ik maar zeggen. Ik snap niet dat iemand dít doet. Zo veel konijnen houden en er dan zó mee omgaan. Dat is onmenselijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!