Instellingen

Romeinse Limes is Werelderfgoed, maar wat gaan we er nu mee doen?

De Grote Kerk van Elst tijdens de Gelredag.
De Grote Kerk van Elst tijdens de Gelredag. © Omroep Gelderland

ELST - De noordgrens van het Romeinse Rijk, langs de Rijn van Katwijk tot Keulen, staat sinds deze week op de werelderfgoedlijst van Unesco. De provincies Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht hebben daar met veel organisaties jaren aan gewerkt, maar wat gebeurt er nu verder?

Andere locaties die de Unescostatus hebben, zoals de Chinese Muur en de binnenstad van Brugge, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Komen die nu ook naar Gelderland voor de Nedergermaanse Limes, zoals de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Rijn officieel heet?

Paul van der Heijden is kenner van de Romeinse geschiedenis van Nederland. Hij benadrukt dat de Nedergermaanse Limes de Unescostatus echt verdient. Paul wijst bijvoorbeeld op de Grote Kerk van Elst. “In de kelder vinden we de best bewaarde Romeinse muren van Nederland. Deze resten van twee antieke tempels zijn van een internationale allure.”

Buitenmuseum

In de Grote Kerk van Elst was zaterdagmorgen een viering om de Unescostatus van de Nedergermaanse Limes te vieren. Wethouder Dmitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe wil de Romeinse geschiedenis in Elst beter zichtbaar maken in het straatbeeld. “In het najaar openen we een buitenmuseum met informatiepanelen en zuilen met archeologische vondsten. We hopen dat ondernemers de Romeinse geschiedenis verder zichtbaar maken in de winkelstraten.”

Viering van de Unescostatus van de Grote Kerk in Elst.
Viering van de Unescostatus van de Grote Kerk in Elst. © Omroep Gelderland

De Romeinen brachten boerenkool

De provincie Gelderland heeft het afgelopen jaar een boekje laten maken met alle interessante locaties die de Romeinse geschiedenis laten zien. Carolien Guelen is één van de schrijvers van het boekje. “Er zijn al mooie voorbeelden hoe inwoners de geschiedenis van de Limes zichtbaar maken. In Arnhem-Zuid hebben leden van de moestuinvereniging een Romeinse tuin aangelegd. Boerenkool bleek bijvoorbeeld een groente die de Romeinen in Nederland hebben geïntroduceerd.”

Meer zichtbaarheid

Gemeenten en provincies hopen op meer burgerinitiatieven die de Romeinse geschiedenis laten zien. Miljoenen toeristen worden nog niet verwacht. Eerst moet het bijzondere verhaal van de Romeinse geschiedenis in Gelderland bekender worden bij het publiek. Gemeenten pakken met de toekenning van de Unescostatus de handschoen op en ontwikkelen projecten, om het verleden langs de Nedergermaanse Limes de komende jaren meer zichtbaar te maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!