Nieuws

Grote zorgen in Opijnen over mobiel bereik: 'Straks is het te laat'

Janny van der Kaaij strijdt voor beter mobiel bereik in Opijnen.
Janny van der Kaaij strijdt voor beter mobiel bereik in Opijnen. © Jesper Nijkamp
OPIJNEN - Het mobiele bereik in Opijnen is zwaar onder de maat, oordelen inwoners van het Betuwse dorp. Bij het Geen112-meldpunt van Omroep Gelderland staat de teller inmiddels op een kleine 15 procent van alle binnengekomen meldingen. Ook de gemeente West-Betuwe bevestigt de problematiek.
Janny van der Kaaij is opgegroeid in Opijnen en luidde al eerder de noodklok bij de lokale en de landelijke politiek en belde zelfs met de redactie van de Rijdende Rechter. Alle inspanningen leidden tot niets.
Meerdere keren heeft ze meegemaakt dat de verbinding wegviel tijdens het bellen van een ambulance. Zo werd ze in 2012 geroepen toen haar buurvrouw onwel werd en in 2014 zakte haar vader in de badkamer in elkaar in de armen van een verpleegster. “Iedereen in Opijnen weet dat het bereik in Opijnen barslecht is, maar op zulke momenten realiseer je je pas dat het een groot probleem is.”

‘Een kwalijke zaak’

De toenmalig huisarts van de ouders van Van der Kaaij, Chris Sluiter van Huisartsenpraktijk Hiern uit Waardenburg, heeft veel patiënten in Opijnen en maakt zich veel zorgen over de veiligheid van de inwoners. “Bij een huisbezoek ben ik niet bereikbaar voor mijn assistenten en ik kan niet overleggen met specialisten van het ziekenhuis”, vertelt hij.
Een ambulance bellen gaat moeizaam, maar dat heeft bij zijn weten nog niet geleid tot een situatie met een dramatische afloop. Maar Sluiter houdt een slag om de arm: “Straks is het te laat. Ik acht het heel reëel dat dit ooit een keer fout gaat. Een kwalijke zaak.”
Provider KPN laat weten de masten in Opijnen en omgeving de afgelopen jaren te hebben voorzien van de nieuwste technieken. Door geplande vernieuwingen aan een drietal masten in de regio verwacht woordvoerder Stijn Wesselink de bereikbaarheid de komende tijd verder te verbeteren.

Gemeente: uitzondering vergunning niet mogelijk

De gemeente West-Betuwe zegt de problematiek te erkennen. De gemeente zit jaarlijks met providers om tafel om het mobiele bereik te verbeteren.
Het plaatselijk bestuur is verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen voor het plaatsen van masten. Volgens woordvoerder Tom den Dekker is de gemeente West-Betuwe niet bereid om, vanwege de langdurige problematische situatie, soepeler te zijn in het afgeven van vergunningen. “We vinden het belangrijk dat een proces rondom een mogelijke aanvraag zorgvuldig en juist wordt doorlopen. We hebben te maken officiële en reguliere procedures.”
De afgelopen periode kwam er een verzoek binnen bij de gemeente voor een mast in het buitengebied van Rhenoy, maar dit is nog geen officiële aanvraag. Daarnaast is er een mast in Geldermalsen vervangen.

De hoop komt terug

Janny van der Kaaij is goed op de hoogte van het reilen en zeilen in Opijnen. Het gebeurt volgens haar maandelijks dat mensen in nood komen door slecht bereik. Recent plaatste ze een oproep in een Facebookgroep van Opijnen. Daar kwamen veel reacties op. “Ik kan heel veel verhalen vertellen. Gisteravond kreeg ik nog een berichtje dat iemand ook de ambulance niet kon bellen.”
Na een teleurstellend antwoord van de Rijdende Rechter heeft Van der Kaaij de hoop opgegeven. “Ik dacht toen: ik heb er alles aan gedaan. Wat moet ik nu nog doen?”
Nu Omroep Gelderland het probleem opnieuw op de politieke agenda zet, komt de hoop terug. “Het doet me goed om te zien dat ook politici als Caroline van der Plas zien dat dit probleem speelt. Ik heb al gekeken of ik haar een privébericht op Twitter kan sturen.”

Onderzoek naar dekking mobiele telefonie

De aandacht voor de problemen met mobiele bereikbaarheid in Gelderland heeft geleid tot Kamervragen van het CDA. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken laat in een reactie weten dat er gewerkt wordt aan een nieuw onderzoek naar de dekking voor mobiele telefonie in Nederland. Uit dit onderzoek moet ook blijken waar het bereik zo slecht is dat zelfs 112 buitenshuis niet gebeld kan worden.
De Tweede Kamer heeft in juni een motie aangenomen die erop neerkomt dat het kabinet voor 1 januari 2022 met voorstellen moet komen om ervoor te zorgen dat het mobiele bereik overal in Nederland zo goed moet zijn, dat in ieder geval 112 gebeld kan worden.

Zie ook: