Nieuws

Statiegeld op kleine flesjes: het is nog wel een beetje wennen

Op kleine plastic flessen zit inmiddels 15 cent statiegeld.
Op kleine plastic flessen zit inmiddels 15 cent statiegeld. © Pixabay
HARDERWIJK - Een maand na de invoering van statiegeld op kleine flesjes zien Gelderse pretparken dat mensen nog een beetje moeten wennen aan het inleveren van de flesjes. "Het bewustzijn begint wel te komen."
Sinds 1 juli betalen consumenten ook statiegeld op kleine plastic flesjes: 15 cent. Uit een rondvraag langs supermarkten blijkt dat daar nog niet goed te zeggen valt hoe het gaat met de inzameling van de flesjes.
Bekijk de video.
Statiegeld op kleine flesjes: het is nog wel een beetje wennen
Ook volgens de Apenheul is het lastig te monitoren hoeveel flesjes er netjes weer worden ingeleverd. "Mensen kunnen ze in de recyclingbakken gooien op ons terrein, maar ze mogen de flesjes natuurlijk ook mee naar huis nemen", zegt Michiel Naarding, coördinator horeca van het park.

Plastic afval

Wel ziet hij een toename sinds de start. "In het plastic afval zien we steeds minder flesjes, en we hebben al aardig wat zakken kunnen opsturen. Het bewustzijn is wel groter geworden."
En daar zijn ze blij mee. Voor iedere lege petfles die bezoekers in de Apenheul inleveren, doneert het dierenpark namelijk 15 cent aan de bouw van een nieuw binnenverblijf voor de Javaanse Langoeren. Het park berekent het statiegeld niet door in de prijs van drinken en betaalt de kosten dus in feite uit eigen zak. "Dat doen we om het doneren laagdrempelig te houden."

Op het dienblad

In het Dolfinarium merkt manager Alex Tiebot dat niet iedereen zich al bewust is van het recyclen van de drinkflesjes. Zo werden er in een week tijd maar 55 stuks ingezameld. "Veel mensen laten ze gewoon op het dienblad staan. Mensen zijn er nog niet echt mee bezig, heb ik het idee."
Het dierenpark in Harderwijk doneert het statiegeld binnenkort aan het Arctic Marine Litter Project. Dat is een project van de Wageningen Universiteit, dat wil voorkomen dat plastic afval in de Arctische zee belandt. Tiebot: "Als mensen ze laten liggen, zorgen we er natuurlijk voor dat ze alsnog goed terechtkomen. De plastic soep is voor ons een belangrijk thema, dus wij zijn zeker blij met het statiegeld."