Instellingen

Filmliefhebber weet bioscoop weer te vinden én geeft meer uit aan popcorn

Sinds 5 juni mogen bioscopen weer open.
Sinds 5 juni mogen bioscopen weer open. © ANP

NIJMEGEN - Bioscopen in Gelderland beleven een relatief goede zomer, binnen de grenzen van wat er mag. Sinds de deuren begin juni weer open mochten, worden er in snel tempo films uitgebracht én laten bezoekers het geld rollen.

'Naar omstandigheden goed', zo zou je de bioscoopzomer tot nu toe kunnen omschrijven. In de filmzaal moeten bezoekers nog steeds anderhalve meter afstand houden, waardoor niet elke stoel gebruikt kan worden.

Bekijk de video.

Filmliefhebber weet bioscoop weer te vinden én geeft meer uit aan popcorn

"Door de coronamaatregelen kunnen we niet op volle capaciteit draaien, dus in dat opzicht gaat het eigenlijk heel slecht. Maar als we kijken naar wat er wel mag, gaat het toch wel aardig goed", vat Maxime van der Werf van Vue in Nijmegen het samen.

Snel vol

Een dubbel gevoel, dat Cynthia Marras van Cinemajestic in Zutphen herkent. "We kunnen de films wel uitverkopen, maar het zit ook al snel vol vanwege de beperkingen. Iedereen wil bijvoorbeeld naar De Luizenmoeder, maar dan wel allemaal op vrijdag- of zaterdagavond. Dan kan dus niet iedereen terecht. Daar zitten die beperkingen wel in de weg."

De mensen díe komen, zijn wel lucratiever voor de cinema's. Ze geven meer uit aan eten en drinken: tot wel 25 procent meer, schatten sommige bioscopen. "Mensen bestellen vaak een tweede keer", zegt Marras.

"De omzet qua eten en drinken is enorm gestegen", bevestigt Van der Werf. "Mensen hebben nu veel te besteden en doen dat lekker. Maar de verwachting is dat dat einde zomer, richting de winter, weer zal afnemen."

Pathé in Arnhem wil niet zeggen of mensen daadwerkelijk meer uitgeven. "Maar ik zie wel veel van onze bezoekers met verse popcorn de filmzaal binnengaan. We merken dat mensen staan te springen om een uitje, om naar de bioscoop te gaan", zegt Casper Krijgsman daar.

Liever regen

Uiteindelijk moeten bioscopen het, net als iedere zomer, vooral hebben van regenachtig weer en goede films. "Er lag al veel op de plank, dus er komen nu veel goede films uit", zegt Simon Willemsen van Pathé in Nijmegen. "The Fast and the Furious 9, die goed bezocht is, zou eigenlijk in 2019 uitkomen. Grote Hollywoodfilms liggen klaar om gereleased te worden. Daarbij kijken ze ook wel hoe corona zich wereldwijd ontwikkelt. James Bond komt bijvoorbeeld pas op 30 september in de bioscoop, dus zij kiezen een moment verder in het jaar."

Marras in Zutphen hoopt, tegen de wens van menig vakantieganger in, op meer regen. "In Zutphen schijnt heel vaak alsnog de zon. Dan denk ik: waar is de regen nou gebleven? Dat klinkt misschien heel krom, maar voor een bioscoop is zon niet zo goed."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!