Nieuws

Meer aanrijdingen door bronstige reeën

Reegeit in Aaltense Goor rust even uit.
Reegeit in Aaltense Goor rust even uit. © Laurens Tijink
AALTEN - Natuurorganisaties waarschuwen weggebruikers rond natuurgebieden en op het platteland. De voortplantingstijd voor reeën, ook wel bronst genoemd, is aangebroken. De reeën hebben deze tijd van het jaar vaak alleen nog oog voor elkaar, waardoor ze zomaar de weg op kunnen schieten. Dit leidt ieder jaar weer tot een piek in het aantal aanrijdingen met wild.
Vrijdagavond nog werd in Voorthuizen een ree aangereden door een ambulance. Het dier heeft de klap niet overleefd en de ambulance raakte zwaar beschadigd.
Ook in natuurgebied Aaltense Goor zijn de reeën bronstig.
Sanderijn Harleman van Staatsbosbeheer is de boswachter in dit gebied. Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink gaat ze op zoek naar de dieren...

Bronst kort na geboorte reekalveren

De voortplantingstijd bij de reeën begint al een paar maanden nadat de reekalfjes zijn geboren. De draagtijd bij reeën is dan ook zo'n negen tot tien maanden. Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden en het bevruchte eitje zich heeft genesteld in de baarmoeder van de geit breekt een maandenlange periode aan waarin de vrucht zich nauwelijks ontwikkelt. Dit wordt vertraagde implantatie genoemd. Midden december komt de groei op gang en ontwikkelt de embryo zich tot een reekalf.
De bronsttijd bij reeën loopt van juli tot half augustus. Net als bij edelherten kan het er deze tijd wild aan toe gaan.
Boswachter Harleman beschrijft wat er gebeurt...
De paartijd kost de reebokken veel energie. In een maand tijd kunnen de bronstige mannen wel 35 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken.

Blaffen en fierpen

Daar waar edelherten burlen, blaffen de reeën. Het klinkt als een lage, ietwat hese blaf. Dat doen ze niet alleen tijdens de bronst, ook op andere momenten kan een reebok een blaf laten horen. Ook de geiten kunnen blaffen, dat doen ze onder meer om soortgenoten te waarschuwen als er gevaar dreigt.
Reegeiten kunnen ook fierpen. Dat is een hoge fluittoon waarmee het vrouwtje tijdens de bronst de mannetjes lokt. De geit fierpt ook op andere momenten, dat doet ze dan om zo contact te houden met de kalfjes.

10.000 aanrijdingen

In Nederland leven naar schatting tussen de 60.000 en 100.000 reeën. Driekwart van al die dieren komen voor in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. De Stichting Wildaanrijdingen Nederland schat dat er ieder jaar in ons land meer dan 10.000 aanrijdingen zijn met reeën.
Tijdens de bronst gebeuren de meeste aanrijdingen. De dieren zijn dan alleen nog maar met hun soortgenoten bezig.
Ze drijven elkaar op en hebben geen oog voor hun omgeving...
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.