Nieuws

Veel schade en rommel in Rivierengebied door hoogwater

De geïmproviseerde dijk bij Ochten heeft het gehouden
De geïmproviseerde dijk bij Ochten heeft het gehouden © Omroep Gelderland
TIEL - Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers om volgende week donderdag mee te helpen met het opruimen van troep in het westelijk Rivierengebied. Na de hoogwatergolf begin deze maand is veel rommel achtergebleven.
In het oostelijk deel van het Rivierengebied staat nog water op het land. Daar kan pas later worden opgeruimd. Op de oevers van de Maas in Zuid-Limburg is veel groot afval uit België aangespoeld, zoals koelkasten, kliko's en olievaten.
Dat is volgens boswachter Claudia Wessel in de uiterwaarden langs de Waal anders: daar ligt vooral heel veel kleiner en plastic afval.

Veel schade aan bankjes en hekken

Volgens Wessel heeft de enorme kracht van het hoogwater in de Waal veel schade veroorzaakt aan bankjes, routeborden, hekken en rasters. Staatsbosbeheer inventariseert die schade en herstelt het zo snel mogelijk. In de uiterwaarden loopt namelijk veel vee en dat kan niet terug naar het land als hekken en rasters kapot zijn.
Hoe lang het herstelwerk duurt, is nog niet te zeggen. Staatsbosbeheer gaat donderdag met vrijwilligers op pad in de Gamerenschewaarden, de Breemwaard en de Dreumelschewaard.
Daarnaast rijdt er tussen Beneden-Leeuwen en Slot Loevestein een busje om gevulde vuilniszakken van opruimers op andere plekken op te halen.

ZLTO: Wacht even met vee in uiterwaarden

Land- en tuinbouworganisatie ZLTO raadt boeren aan hun vee niet meteen weer naar de drooggevallen uiterwaarden te brengen, maar te wachten totdat een flinke regenbui het meeste slib heeft afgespoeld. Gras kan een beetje vervuild zijn, laat een woordvoerder weten. Agrariërs die hun gewassen willen testen op vervuilingen moeten pas een test doen, nadat slib is verwijderd of door regen is weggespoeld.