Instellingen

Persfotograaf Timothy zit vol vragen na vrijlating verdachte van shovelaanval

Persfotograaf Timothy kan inmiddels weer een klein beetje lachen.
Persfotograaf Timothy kan inmiddels weer een klein beetje lachen. © Omroep Gelderland

EDERVEEN - Persfotograaf Timothy uit Ederveen zit vol vragen na het besluit van de rechtbank om de verdachte die hem en zijn vriendin in april aanviel met een shovel vrij te laten. "Ik snap niet dat de rechter besluit iemand die verdacht wordt van poging tot doodslag al na drie maanden vrij te laten."

Timothy zit thuis op de bank na een dag werken in de wegenbouw, zijn vaste baan. In de avond en in het weekend 'klust' hij bij als persfotograaf, omdat hij dat leuk vindt. Wat hij donderdagochtend nog niet wist, is dat zijn werkdag verstoord zou worden door het nieuws dat de verdachte die hem heeft aangevallen, op vrije voeten komt.

De verdachte man uit Lunteren zou op 19 april met een shovel de auto, waarin Timothy en zijn vriendin zaten, in het buitengebied van Lunteren op z'n kop in de sloot hebben geduwd. De fotograaf was naar het dorp gekomen om foto's te maken van een autobrand.

Stilstaan bij stoplicht

"Wat er toen die avond gebeurd is, is nog steeds onbeschrijfelijk", blikt de fotograaf terug op het incident. "Ik heb wel vaker te maken met agressie, maar dat zoiets zou gebeuren, had ik niet voor mogelijk gehouden." Aanvankelijk had Timothy veel last van wat er gebeurde. "Ik kon slecht slapen en heb twee weken niet gewerkt."

Inmiddels gaat het gelukkig redelijk goed met hem. "Ik heb het wel een plekje kunnen geven en kan mij er goed vanaf zetten. Door er niet te veel aan te denken, kan ik gewoon doorgaan."

Zijn vriendin heeft nog wel veel last van de shovelaanval. "Als we bijvoorbeeld voor het stoplicht stilstaan, dan komt het bij haar wel weer op", vertelt hij. "We zitten dan in een stilstaande auto, net als toen. Dat zijn natuurlijk heel nare momenten."

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Persfotograaf begrijpt niets van 'vrijlating' na shovelaanval: 'Sta ik van te kijken'

De eerste zitting van de rechtszaak tegen de shovelbestuurder stond voor maandag gepland. Tot het nieuws over de vrijlating van de verdachte, gingen Timothy en zijn vriendin er 'gewoon' vanuit dat die rechtszaak door zou gaan. Dat de zaak nu met de vrijlating van de verdachte ook opschuift, voelt voor hen niet fijn. "We willen deze periode het liefst zo snel mogelijk afsluiten, zodat we verder kunnen. We hebben geen idee wanneer de rechtbank de zaak nu gaat behandelen. Dat vinden we wel heel vervelend."

De verdachte heeft al zo'n drie maanden vastgezeten. Waarom hij precies is vrijgelaten, blijft onduidelijk. De rechtbank kan daar tegenover Omroep Gelderland nog geen duidelijkheid over geven. "We vermoeden dat het wat te maken heeft met zwaarwegende persoonlijke omstandigheden, zoals dat dan heet. Dan worden mensen nog wel eens vrijgelaten", zegt Timothy. "Dat vinden we wel gek. Weegt wat wij hebben meegemaakt dan helemaal niet meer mee?", vraagt hij zich hardop af.

Sorry zeggen

De verdachte woont dicht bij Timothy en zijn vriendin. "Ik hoop niet dat ik hem op straat tegenkom, daar zit ik echt niet op te wachten...", zegt hij met een zucht.

Wat hij de verdachte, naast de aanval, kwalijk neemt, is dat hij nooit excuses heeft aangeboden. "Je zit drie maanden vast in de cel, dan had je toch op enig moment pen en papier kunnen pakken om sorry te zeggen? Dat heeft hij niet gedaan."

Het stel wacht nu met smart op de verdere behandeling van de rechtszaak, al is het dus nog gissen wanneer dat is. Timothy hoopt op een lange celstraf voor de verdachte. "Ik vind wel dat hij moet boeten voor zijn daden", besluit hij.

De advocaat van de verdachte heeft laten weten niet te willen reageren op vragen over de vrijlating.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!