Instellingen

Archeologen graven weer na historische vondst

Projectleider Eric Norde onderzoekt de grond na de opgraving.
Projectleider Eric Norde onderzoekt de grond na de opgraving. © Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Archeologen hebben hun werk aan de Waaldijk bij Oosterhout hervat. Door het hoge water moesten de opgravingen even worden gestaakt, nadat nét een weg en een kanaal uit het Romeinse tijdperk waren blootgelegd.

De archeologen konden die vondst zelf maar nauwelijks geloven. "Het is echt een geweldige ontdekking", zegt Joris Habraken, regio-archeoloog namens de gemeente Arnhem. "Een weg en een kanaal uit de Romeinse tijd, als je weet hoe die lopen, dan weet je gewoon waar de Romeinse nederzettingen zich vroeger bevonden.”

'Hier doe je het voor'

Archeoloog Han Vastenhoud krijgt de lach niet van zijn gezicht. Hij is net afgestudeerd, maar ontdekt nu al iets historisch. "Dit is fantastisch, hier doe je het voor", meent hij. "We gaan nu met het tweede deel bezig om het allemaal nog beter in kaart te brengen."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Opgravingen in Oosterhout gaan door na unieke vondst

Lange tijd is er naar de weg en het kanaal gezocht. "Tientallen jaren", erkent projectleider Eric Norde. De opgraving wordt nu uitgevoerd omdat er aan de dijk bij Oosterhout wordt gewerkt.

De archeologen onderzoeken de grond nog zo’n anderhalve week. Er wordt nog van alles gevonden, zoals veiligheidsspelden en slingerkogels.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!