Instellingen

Achterhoekse boeren schieten collega's in Limburg te hulp

Deze strobalen met ruwvoer gaan naar getroffen Limburgse boeren.
Deze strobalen met ruwvoer gaan naar getroffen Limburgse boeren. © Hans Nusselder

MEGCHELEN - Tien vrachtwagens rijden vanochtend van Megchelen in de Achterhoek naar Limburg. Ze vervoeren stro- en hooibalen voor veeboeren en paardenfokkers die door de watersnood zonder voorraad zitten.

Angelique Venhorst is de drijvende kracht achter het transport. "Al die ondergelopen stukken land zijn vervuild. Daar kan geen dier voorlopig grazen."

Maar hoe krijgt al dat vee dan te eten? Ruwvoer is het antwoord, oftewel stro en hooi. Angelique Venhorst vertelt: "Ik was in het weekend van de overstromingen op bezoek bij familie in Roermond. Daar hoorde ik van de voerproblemen bij boeren."

Bekijk de video over de boerenactie hier. De tekst gaat daaronder verder.

Achterhoekse boeren helpen Limburgse collega's: 'Trots op alle hulp'

'We moesten iets doen'

Met haar broer Michel en vader Louis heeft ze in Megchelen een familiebedrijf in ruwvoer. Angelique: "Ik vond dat we iets moesten doen. Zelf bieden we twaalf ton ruwvoer aan. En binnen de kortste keren kregen we hulp aangeboden. Van transporteurs, een collega die zelf wilde rijden, bedrijven. En we gaan niet alleen naar Limburg met stro en hooi, we hebben ook 7000 euro aan donaties gekregen."

Ook naar België

En de rit gaat vandaag zelfs verder dan Limburg. "We rijden honderd kilometer België in. We gaan naar een boer die zo'n beetje alles kwijt is. Zijn 150 koeien leven nog, maar al zijn voer is weg. Hem helpen we ook."

De Achterhoekse realiseert zich dat niet alle nood kan worden gelenigd. "We bereiken redelijk veel mensen, ik weet niet eens precies hoeveel. Maar ik heb ook het idee dat er nog heel veel gedupeerde mensen zijn die nog steeds bezig zijn met opruimen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!