Nieuws

'Slapeloze nachten' om NK autocross, maar in Toldijk durven ze het aan

Edwin Hafkamp, bestuurslid van het Loenens Auto Team (LAT'77).
Edwin Hafkamp, bestuurslid van het Loenens Auto Team (LAT'77). © Omroep Gelderland
TOLDIJK - Menig organisatie zet vanwege corona een streep door sportevenementen. Ze durven het of niet aan om in deze tijd iets te organiseren, of de gemeente geeft geen vergunning af. Het Loenens Auto Team pakt de handschoen wel op. Zij durven het aan om komend weekend in Toldijk twee wedstrijden voor het NK autocross te organiseren.
"Het zorgt voor slapeloze nachten", zegt Edwin Hafkamp, bestuurslid van het Loenens Auto Team (LAT'77). "Maar waarom doe je het?", vraagt hij zichzelf hardop af. "Uit liefde voor de sport!"

Laatste puntjes op i

En dus vormen ronkende motoren, de geur van olie en rubber en mannen (en vrouwen) die sleutelen aan auto's het decor. Die liefde gaat heel ver, want er komt nogal wat bij kijken om in deze tijd een sportwedstrijd te organiseren.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Slapeloze nachten' om NK autocross, maar in Toldijk durven ze het aan
Deze donderdag is een handjevol vrijwilligers druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Het rennerskwartier (waar de rijders hun auto's hebben staan en waar ze overnachten) wordt in orde gemaakt en ook op de baan zelf moet nog het een en ander gebeuren.

Bijna 1200 man op terrein

Komend weekend komen er ruim 170 rijders uit heel Nederland en België naar Toldijk om daar in verschillende klassen te strijden. Per rijder mogen er zeven helpers mee het terrein op. "We gaan met zijn allen in een soort bubbel." Je moet het vergelijken met andere sportevenementen, zoals de Olympische Spelen of de Formule 1. "Iedereen moet op vrijdag laten zien dat-ie gevaccineerd is of een negatieve PCR-test overleggen en dan kunnen ze het terrein op."
De mensen die de bubbel in mogen, zijn de rijders, de helpers, de organisatie en de officials. "Op het moment dat we met z'n allen in de bubbel zitten, dan vervallen er heel veel regels. Zo hoeven we dan bijvoorbeeld de anderhalve meter niet meer te handhaven."
Toch is het opmerkelijk dat dit mag: zoveel mensen die twee dagen bij elkaar zijn en ook nog mogen overnachten. "Wij hebben een NOC*NSF-status gekregen voor onze sport en dat betekent dat we een sportwedstrijd mogen organiseren", legt Hafkamp uit.

Gemeente geeft vergunning

En dat geeft ook de gemeente Bronckhorst aan. Die schrijft in een schriftelijke verklaring dat het om sportactiviteiten gaat die worden georganiseerd onder auspiciën van een sportbond. "Wij beoordelen dit als een sportwedstrijd met overnachting van de deelnemers en zonder publiek. Op basis hiervan is een vergunning afgegeven. In de vergunning staat vermeld aan welke beveiligingsvoorwaarden en regels de organisatie moet voldoen. Zo is er een gezondheidscheck nodig om op de camping te mogen staan. De boa’s checken of de organisatie aan deze voorwaarden, waar zij verantwoordelijk voor zijn, voldoet."
Even verderop durven ze het in Gendringen niet aan om eenzelfde soort weekend te organiseren. "Ja je moet ook wel een beetje gek zijn om dit nu te doen, maar wij gaan er gewoon voor. Wel ben ik een blij man als het maandag is en alles goed is verlopen", lacht Hafkamp.

Europees kampioenschap

De baan zoals die in Toldijk ligt, is behoorlijk uniek voor Nederland. Een vaste baan met kombocht en springschans zie je nooit en dat is niet zonder reden. De organisatie heeft namelijk groen licht gekregen om een wedstrijd voor het Europees kampioenschap te organiseren. "Eigenlijk zou dat nu zijn, maar omdat er geen publiek mag komen hebben we gezegd dat we het dit jaar niet willen", vertelt Hafkamp. "Het kost behoorlijk veel geld en daar heb je publiek bij nodig."
Volgend jaar kan het waarschijnlijk wel doorgaan en dan is er voor het eerst sinds 1993 dat er weer een autocrosswedstrijd voor Europese rijders in Nederland georganiseerd wordt.