Instellingen

'Ruim helft werkgevers loopt risico op terugbetalen coronasteun'

Ondernemers moeten zelf in actie komen.
Ondernemers moeten zelf in actie komen. © Omroep Gelderland

Van de circa zestienduizend Gelderse bedrijven die zich in het voorjaar van 2020 meldden voor coronasteun, loopt 58 procent het risico dat zij alle steun moeten terugbetalen. Die bedrijven moeten zélf een definitieve berekening van de zogenoemde NOW-tegemoetkoming aanvragen, maar zijn daar niet altijd van op de hoogte, meldt het UWV donderdag.

Bedrijven die kampten met nadelige gevolgen van het coronavirus, konden in april 2020 voor het eerst beroep doen op een tegemoetkoming in hun loonkosten. Landelijk vroegen en ontvingen ruim 139.000 werkgevers een voorschot van de overheid.

Vóór 31 oktober

Alle aanvragers moeten echter voor 31 oktober dit jaar een aanvraag doen voor het definitieve steunbedrag waarop zij recht hebben. In Gelderland heeft 42 procent dat inderdaad gedaan en moet 58 procent nog over de brug komen, laten cijfers van het UWV zien. Van de bedrijven die de aanvraag nog niet deden, geeft bijna de helft aan er wel mee bezig te zijn. Ongeveer een derde zegt geen weet te hebben van het hele proces.

'Problemen voorkomen'

Bedrijven die de definitieve aanvraag nog niet deden, moeten mogelijk het hele uitgekeerde steunbedrag terugbetalen, waarschuwt het UWV. "Er is nog tijd", zegt UWV-bestuurslid Janet Helder. "Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening, lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Dat willen we voorkomen."

Druk bij accountants

Het UWV noemt het "zorgwekkend" dat meer dan de helft van de ondernemers de definitieve aanvraag nog moet indienen. De uitkeringsinstantie meldt dat boekhouders en accountants drukke tijden beleven. Helder: "Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!