Nieuws

Geplaagd dorp Tricht opgelucht na opening randweg

© Ab Donker Fotografie
TRICHT - Tricht heeft geen station, maar er komen wel 30 treinen per uur langs. Daarnaast dendert er veel vrachtverkeer door het Betuwse dorp. De randweg die vandaag is geopend, moet de rust terugbrengen, tot grote opluchting van veel inwoners.
Tijdens de feestelijke opening fietsten de wethouder, projectleider en buurtbewoners over de 2,2 kilometer lange weg. Spoorbeheerder ProRail nam de kosten op zich omdat én dat vrachtverkeer én een derde spoorlijn niet samenging. Voor inwoners is het vooral fijn dat de jarenlange werkzaamheden en het gesteggel over de precieze invulling van deze weg voorbij zijn.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Geplaagd dorp Tricht opgelucht na opening randweg

Druk in Tricht

Bram Wisselo woont al sinds eind jaren 60 in Tricht. Hij heeft het drukker zien worden in het dorp. Met toeristen, maar vooral met vrachtwagens en treinen. Dat er nu een randweg is, die vandaag de Hooglandseweg is gedoopt, doet hem veel deugd. "Ik denk dat het echt rustiger gaat worden in het dorp."
Tekst gaat verder onder het kaartje.
De randweg om Tricht.
De randweg om Tricht. © Omroep Gelderland
Want het was afzien in Tricht de laatste tijd. Eerst de aanleg van het spoor, daarna de weg en er was ook nog onderhoud aan de provinciale weg, en het waterschap werkt aan het gemaal. "Straks zijn we helemaal blij dat het achter de rug is", zegt Jeroen van Rooijen, die een paar jaar geleden naar Tricht verhuisde.
Hij hoopt alleen nog één ding: dat zijn studerende kinderen met de intercity naar het naastgelegen Geldermalsen kunnen reizen in plaats van de stoptrein.

Intercity Geldermalsen

Precies die vraag gaat wethouder Ed Goossens binnenkort bij de NS neerleggen. Het station Geldermalsen wordt nu gerenoveerd en heeft een belangrijke functie in de regio. Als Geldermalsen een tussenstop kan worden op de intercity's die spoorboekloos tussen Den-Bosch en Utrecht/Amsterdam rijden, zou dat heel fijn zijn voor de inwoners van West-Betuwe.
Eerder werd de overgang aan de Lingerijk al vervangen door een tunnel. In de randweg zit ook een tunnel, later komt er nog een fiets- en voetgangerstunnel in de Nieuwsteeg. De nieuwe Hooglandseweg is sinds 16.00 uur open.