Nieuws

Arnhems homostel blij met overwinning in de rechtbank

Het Arnhemse stel verkreeg twee dochters via draagmoederschap.
Het Arnhemse stel verkreeg twee dochters via draagmoederschap. © Pixabay
ARNHEM - De rechter oordeelde woensdag dat twee mannen die samen een kind krijgen, de kosten van een ivf-behandeling moeten kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. De zaak kwam voor de rechter door een homostel uit Arnhem, dat via een draagmoeder in de Verenigde Staten een kind kreeg. Voor hen voelt de uitspraak van de rechter als een overwinning.
Stevin Veenendaal en Sjoerd Hulshuizen vonden dat voor hen dezelfde rechten gelden als voor een vrouw die door onvruchtbaarheid niet zwanger kan worden. De twee keken naar co-ouderschap en naar adoptie, wat ze prachtige vormen vonden.
"We wilden heel graag zelf een kindje opvoeden en zo zijn we terechtgekomen bij een route om via een draagmoeder een kind te krijgen", legt Veenendaal uit in gesprek met de NOS. "Daarvan zijn de kosten voor een groot deel voor eigen rekening, uiteraard. Dat is ook onze eigen keuze geweest."
"Maar er zit ook een groot deel aan medische kosten bij, die je als bijzondere aftrekpost mag opvoeren. Daar hebben wij gewoon gebruik van gemaakt", legt Veenendaal uit. De Belastingdienst wees hun aftrekposten aanvankelijk af, maar is nu dus overruled door de rechter.

Alsnog geen vergoeding

Veenendaal en Hulshuizen krijgen de kosten die ze maakten niet alsnog vergoed, want de wet biedt die ruimte op dit moment niet. De rechter heeft met de uitspraak van woensdag echter wel een signaal afgegeven aan de politiek, om iets te doen.
Dat is voor de twee vaders uit Arnhem op dit moment voldoende. Principieel voelt het voor hen al een overwinning. De stichting Meer dan Gewenst, die zich inzet voor lhbti'ers die een gezin willen of hebben, zegt bij de NOS te hopen dat het kabinet 'nu eindelijk' werk gaat maken van de adviezen van de Staatscommissie herijking ouderschap. Die commissie gaf in 2016 het advies de huidige regels aan te passen. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.