Gelderse Vallei / Achterhoek

'Het is wachten tot het echt fout gaat', dorp zucht onder vrachtverkeer

Twee vrachtwagens in de smalle straten van Garderen.
Twee vrachtwagens in de smalle straten van Garderen. © Omroep Gelderland
GARDEREN - Ze zijn de overlast van vrachtverkeer in het dorpscentrum meer dan zat. Bewoners uit Garderen worden tot waanzin gedreven door de grote hoeveelheid vrachtwagens die het dorp dagelijks aan doen. Een echte oplossing daarvoor lijkt nog niet in zicht.
Alice Teunissen woont samen met haar gezin op één van de mooiste plekjes van dorp, midden in het centrum met uitzicht op kruispunt De Putbrink. Ze kan al het verkeer in het dorp zien langskomen, waaronder dus de vele vrachtwagens. "Je ziet echt dat het aantal daarvan de laatste jaren enorm is toegenomen."

'Geluk gehad'

De toename van verkeer zou an sich niet zo erg zijn, maar de extra vrachtwagens die Garderen bezoeken, zorgen voor opstopping, maar bovenal voor gevaarlijke situaties. "Laatst stond ik buiten en zag ik een vrachtwagen een bocht maken. De chauffeur had niet in de gaten dat er in de bocht nog een auto stond. Hij reed er met zijn oplegger zo tegenaan. De bestuurder heeft toen echt geluk gehad."
Wat ook meespeelt, is dat het in de zomer een stuk drukker is in Garderen. Veel toeristen - voornamelijk uit de Randstad - weten het sfeervolle dorpje te bereiken. "Als je ziet dat er soms fietsers zijn die net niet onder een vrachtwagen komen, dan houd je je hart wel vast."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Dorp Garderen zucht onder vrachtverkeer in het centrum

Scheuren in de muur

Het zijn maar twee van de duizend voorbeelden die Alice kan opnoemen. "We zitten als bewoners eigenlijk een beetje te wachten tot het echt een keer fout gaat. Dat klinkt heftig, maar dat is blijkbaar wat nodig is om de gemeente en provincie te bewegen actie te ondernemen", zegt ze fel.
De overlast van de vrachtwagens is niet alleen buiten merkbaar. Ook binnen ziet Alice de gevolgen van het zware verkeer. "Als je hier kijkt, zie je een heel grote scheur", wijst ze in de keuken aan. "Drie jaar geleden hebben we die al weg laten halen, maar een maand later was 'ie weer terug. We zijn er niet blij mee en vermoeden dat het door het vrachtverkeer komt", zegt ze met een zucht.

Onderzoeken

De zorgen van de Garderenen zijn bekend bij de gemeente Barneveld. Bewoners als Alice trokken al aan de bel, dorpsvereniging Plaatselijk Belang Garderen deed dat ook. Het gevolg daarvan is dat de gemeente een aantal onderzoeken heeft laten uitvoeren, onder meer met camera's, die het verkeer door Garderen telden. Vorig jaar kwam er voor het eerst actie: in de zomer zijn tekstkarren geplaatst. Vrachtwagenchauffeurs werden daarmee opgeroepen om vooral niet door Garderen te rijden.
Ook dit jaar heeft de gemeente weer voor deze 'oplossing' gekozen. "Maar ik geloof er eigenlijk niet in", zegt Alice. "Het zal wellicht iets helpen, maar de vrachtwagens rijden nog steeds door het dorp."
Volgens de gemeente is dit een makkelijke en snel uit te voeren oplossing, die ook effectief is. De gemeente heeft daarnaast vervoersbedrijven uit de regio aangeschreven vooral niet door Garderen te rijden.

Navigatiebedrijven

Toch weten ze ook in Barneveld dat dit niet de 'finale-oplossingen' zijn. Het college heeft ook onderzoek laten uitvoeren naar andere mogelijkheden de overlast te stoppen, zoals het verlagen van de maximale snelheid, het aanschrijven van navigatiebedrijven zodat vrachtwagenroutes worden aangepast of het afsluiten van een weg voor vrachtwagens. Een besluit over deze ideeën is nog niet genomen.
Inwoners zelf zien een andere oplossing die volgens hen effectief is: het helemaal afsluiten van Garderen voor vrachtverkeer. Alice: "Tuurlijk moeten de supermarkt, onze horeca en bijvoorbeeld de meubelzaak nog bevoorraad worden, maar andere vrachtwagens hebben hier gewoon helemaal niks te zoeken. Laten we die dan weren, zodat we er helemaal geen last meer van hebben. Dan pas keert wat mij betreft de rust terug."