Instellingen

Stille tocht na tragisch spoorwegongeluk: 'Je voelt de diepe rouw van Wolfheze'

Deelnemers aan de tocht.
Deelnemers aan de tocht. © Persbureau Heitink

WOLFHEZE - Een kleine 200 mensen hebben dinsdagavond meegelopen in een stille tocht in Wolfheze. Ze stonden zo stil bij de tragische dood van een bewoner van zorgcentrum voor blinden en slechtzienden, Het Schild. De man werd vrijdagmiddag geschept door een trein.

Onder de wandelaars waren veel bewoners van het zorgcentrum. Daar begon ook de tocht. Aan het slot ervan legden deelnemers bloemen.

De tekst gaat verder onder de video.

Stille tocht na spoorwegongeluk in Wolfheze

Een van hen sprak van een waardige tocht. "Je merkt hier de saamhorigheid en je voelt de diepe rouw. Het klinkt raar, maar dit was mooi." Hij had de opkomst wel verwacht. "Dat klinkt misschien gek, ik woon al twintig jaar in Wolfheze, maar dit is het kenmerk van dit dorp. We kruipen bij elkaar als er feest gevierd wordt, maar ook als we dit met elkaar moeten delen, met de bewoners van Het Schild en met de familie."

Frans van Daal van Dorpsbelang liep voorop. Hij erkende dat hij niet had verwacht dat de tocht hem zo zou emotioneren. "De grote opkomst en de betrokkenheid raken me."

De stille tocht was nodig, vond de Wolfhezenaar. "Afgelopen vrijdag hebben heel veel dorpsbewoners het zien gebeuren, toen er markt was. De schok was groot. De tocht was ervoor bedoeld de mensen de gelegenheid te geven met elkaar hun gevoelens te delen."

'Dit was heel indrukwekkend'

Burgemeester Agnes Schaap van Renkum liep mee in de stille tocht. "Heel indrukwekkend", sprak Schaap na afloop. "Wolfheze is een klein dorp, maar heel groot in dit soort zaken. Op deze manier kunnen mensen hun emoties delen."

Wie niet bij de stille tocht was, was Laura Willebrand. Willebrand was als bevelvoerder van de brandweer betrokken bij het vreselijke ongeluk.

Tel kwijt

"Ik ben de tel kwijtgeraakt met al die ongelukken hier op het spoor. Er komt een tunnel, om mensen veiliger te kunnen laten oversteken, maar dat duurt me veel te lang", laat ze weten vanaf haar vakantieadres. De dood van haar dorpsgenoot was haar laatste inzet voor haar vakantie begon. "De spoorwegovergang is ons allemaal een doorn in het oog."

De inwoonster van Wolfheze startte in overleg met Dorpsbelang een petitie om de overweg veiliger te maken. Die was dinsdagavond al meer dan 650 keer ondertekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!