Nieuws

Vader met zoon van 14 achterop 'gebruikt motor als moordwapen'

De politie had haar handen vol aan twee snelheidsduivels op een motor.
De politie had haar handen vol aan twee snelheidsduivels op een motor. © Pixabay, ter illustratie
ZUTPHEN - "Levensgevaarlijk en onverantwoord." Verkeersagent Jarno Grob stond na afloop 'te shaken', maar was ook opgelucht. De achtervolging die hij met zijn collega vrijdagavond moest staken liep gelukkig goed af. Twee motorrijders (een vader van 49 en zijn zoon van 23) die met 200 kilometer per uur aan het racen waren, konden na een kentekencontrole worden achterhaald. "Die vader had zelfs een zoon van 14 achterop."
Grob en zijn collega hebben vrijdagavond dienst in een onopvallende surveillancewagen wanneer ze bij Warnsveld stuiten op een duo motorrijders. De twee gaan veel te hard en een van hen heeft een passagier achterop.
De agenten geven de twee bestuurders een stopteken, maar die gaan ervandoor.
"Het was mijn eerste dienst na mijn specialistische rijopleiding", vertelt Grob. "Het ging heel hard. Dan heb je onderweg wel even met elkaar contact of het nog goed gaat. Gelukkig was het vrij rustig op straat."
De achtervolging gaat over wegen waar een maximumsnelheid geldt van 30 en 60 kilometer per uur. Grob: "Het ging 200 kilometer per uur op sommige stukken. En een van hen had een kind achterop, hè. Bizar en levensgevaarlijk."

'Jongste ging over het fietspad'

Het blijkt te gaan om een vader van 49 met een zoon van 14 uit Zutphen. De tweede motor wordt bestuurd door een andere zoon (23) van de man, die bij zijn vader en broertje woont. "De jongste koos er ook nog voor om over het fietspad te gaan", gaat de agent van het verkeersteam in Apeldoorn verder. "Hij reed 120."
De jacht is zo'n twintig kilometer lang, schat Grob. Maar het gezelschap tot stoppen dwingen lukt de politie niet. De twee snelheidsduivels blijven uit handen van hun achtervolgers, maar beide verkeersagenten noteren wel de kentekens van beide motoren.
"We zijn naar hun huis in Zutphen gereden en hebben een goed gesprek gehad. De vader gaf als reden op dat hij zich even weer jong voelde. Maar ja, hij zat op een motor en niet op een brommer. Met zulke snelheden heb je een moordwapen onder je kont."
De gevolgen voor de twee Zutphenaren zijn niet mals, zegt de verkeersagent. "We hebben contact met de officier van justitie en het lijkt erop dat die twee hun motor voorgoed kwijt zijn."

Mogelijke hulpverlening voor zoon

Ook moeten beide wegpiraten meedoen aan een verkeerscursus.
Daar blijft het voor de vader niet bij. "Hij heeft zijn zoon van 14 blootgesteld aan levensgevaarlijke capriolen", zegt Grob. "We maken een zorgmelding op." Dat houdt in dat jeugdhulp zich wellicht over de jongen ontfermt.