Instellingen

Prikpersoneel wordt bedreigd en geïntimideerd, GGD neemt maatregelen

Vaccinatiemedewerkers worden bedreigd en geïntimideerd.
Vaccinatiemedewerkers worden bedreigd en geïntimideerd. © ANP

WARNSVELD - Medewerkers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland worden bedreigd op vaccinatielocaties en per telefoon. Ook is het voorgekomen dat personeel thuis dreigbrieven ontvangt. De GGD verbiedt daarom per direct foto's of video's te maken op de prikposten.

Begin deze maand werd al bekend dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aangifte had gedaan, omdat medewerkers werden bedreigd door completdenkers. Leden van de Telegram-groep De Bataafse Republiek deelden namen van de medewerkers met elkaar. Ook schreven ze onder meer 'ruim deze moordenaars van de straat', 'jagen maar' en 'alles kan kapot'.

Dit heeft grote impact

Volgens een woordvoerder van de GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn ook medewerkers uit die regio geïntimideerd en bedreigd. “Dit heeft grote impact”, schrijft de organisatie op zijn website. Samen met de betrokken medewerkers wordt steeds aangifte gedaan van de bedreigingen.

Volgens de GGD zorgt het maken van een foto voor een gevoel van onrust en onveiligheid onder medewerkers. Het is namelijk niet altijd duidelijk of er sprake is van een selfie, of dat het personeel op de foto wordt gezet.

Verbod ook voor pers

Door het maken van foto's te verbieden, moeten medewerkers 'op een veilige en plezierige manier hun werk kunnen blijven doen'. Het verbod geldt zowel voor bezoekers als voor pers en het eigen personeel. De speciale selfiehoeken worden weggehaald.

Een woordvoerder wil verder inhoudelijk niet ingaan op de bedreigingen en de maatregelen. "We willen voorkomen dat mensen die kwaad willen de aandacht krijgen die ze niet verdienen."

De politie neemt de zaak serieus, zegt woordvoerder Marèl van Steenbergen. "Er zijn in de afgelopen maand twee aangiftes gedaan van medewerkers. Een medewerker heeft een melding gedaan."

Over de inhoud van de aangiftes zwijgt Van Steenbergen. "Mensen mogen van ons verwachten dat ze in vertrouwen aangifte kunnen doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!