Nieuws

Unesco: ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst

Een replica van het Romeinse masker wordt in Nijmegen op zijn plek getakeld
Een replica van het Romeinse masker wordt in Nijmegen op zijn plek getakeld © ANP
NIJMEGEN - Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Neder-Germaanse limes dinsdag op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit is een gedeelte van de Romeinse limes in Nederland - onder meer in Nijmegen en Arnhem - en Duitsland en maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Hier stonden al delen van op de werelderfgoedlijst.
De Neder-Germaanse limes was de laatste van drie Nederlandse nominaties waar het comité dit jaar een besluit over moest nemen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, met enkele Gelderse forten en Slot Poederoijen, en de Koloniën van Weldadigheid zijn maandag op de lijst geplaatst. Het comité van de Verenigde Naties bespreekt van 16 tot en met 31 juli in het Chinese Fuzhou zo'n vijftig nominaties. De lijst telt inmiddels in totaal zo'n 1100 werelderfgoederen.

Resten Romeins fort bij Nijmegen

De Romeinse limes in Nederland en Duitsland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. De resten van de limes laten zien hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen.
De Neder-Germaanse limes loopt van Katwijk aan Zee, via Utrecht en Arnhem, naar Duitsland, in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Onder meer bij Nijmegen zijn nog resten te zien. Hier was een groot Romeins fort met een stad.

'Fantastisch bewijs gezamenlijke geschiedenis'

"Na de Unesco-status van de Koloniën van Weldadigheid en De Waterlinie, is het met de limes drie keer goud voor Nederland", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland. "De limes is een erfgoed dat vele landen met elkaar verbindt. Het is een fantastisch bewijs van onze gemeenschappelijke geschiedenis."
Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, reageert enthousiast: "Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De Romeinen zijn zo'n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld."

Zie ook: