Nieuws

Gemeente toont geen mededogen: gezin moet weg van vakantiepark

Van link naar rechts: Joël, Dingena en Elise.
Van link naar rechts: Joël, Dingena en Elise. © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Regels zijn regels en er is tijd genoeg geweest om een vervangende woning te vinden. Dat is grofweg de boodschap van de gemeente Ede aan de familie Smidt in Lunteren. Noodgedwongen bivakkeren vader Ruud, moeder Dingena en kinderen Joël en Elise al een aantal jaren op een vakantiepark. Zaterdag moeten ze het huisje uit.
Permanente bewoning is niet toegestaan op het vakantiepark in Lunteren. Na een gedoogperiode vindt de gemeente het genoeg geweest. Zaterdag staat het gezin letterlijk op straat.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Gemeente toont geen mededogen: gezin moet weg van vakantiepark

Chaos

Volgens de regels heeft de gemeente gelijk, erkent de familie Smidt. Maar de situatie zou om een persoonlijke benadering vragen. Het begon allemaal iets meer dan zeven jaar geleden, met een simpele vraag om extra boeken voor de inmiddels 20-jarige Joël. Hij lijdt aan een vorm van spasticiteit. Daardoor loopt hij met een rollator, zit hij soms in een rolstoel en kan hij niet goed schrijven. Vanaf dat moment raakte niet alleen Joël, maar zijn hele familie betrokken in de chaos van het passend onderwijs.
Joël kreeg het verwijt de leerplicht te ontduiken, en dan vooral de steun die zijn ouders hem daarin gaven. Zij besloten net als hun zoon het gevecht voor passend onderwijs aan te gaan en verloren hun baan en woning. "We hadden een prachtig huis, twee auto's voor de deur en alles wat ons hartje begeerde", zei moeder Dingena eerder al.
Onlangs stelde de rechter het gezin na jaren procederen in het gelijk. Ze zijn officieel geen verdachte meer in een leerplichtzaak. Om de problematiek in het passend onderwijs aan te pakken zitten Joël en Elise bovendien allebei in een speciale adviesraad. Die bestaat uit ervaringsdeskundigen die door de chaos binnen het passend onderwijs thuis zijn komen te zitten. Ze voorzien het ministerie van OCW van advies.
Ook is Joël inmiddels bezig met zijn staatsexamens, waar donderdag zijn laatste onderdeel van op het programma staat. Daarna hoort hij of hij voor deze vakken is geslaagd.
We zouden eindelijk feest kunnen vieren, maar het mag niet zo zijn
Toch steken al deze recente ontwikkelingen schril af tegen de bittere realiteit. "Joël heeft er lang op moeten wachten totdat hij ook de kans kreeg om examen te doen. Al die tijd heeft hij gezien hoe al zijn vrienden die kansen wel kregen, terwijl hij niet eens boeken kreeg om te leren. We zouden nu eindelijk feest kunnen vieren, maar dat mag niet zo zijn", verzucht zijn zus Elise.
De gemeente Ede zit met de situatie in de maag en zegt er begrip voor te hebben. Maar, zo reageert een woordvoerder, de recente ontwikkelingen vormen geen aanleiding om de termijn nogmaals te verlengen. "De familie heeft genoeg tijd gehad om de overtreding te beëindigen. De maatschappelijke inzet van de familie is natuurlijk prijzenswaardig, maar doet daar niets aan af. We hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheden die we als gemeente hebben."

Precedentwerking

De gemeente kan het gezin meer tijd gunnen, maar kiest daar bewust niet voor. "We begrijpen de situatie van betrokkenen, maar dit is, mede vanwege de precedentwerking, geen reden om hun situatie anders te beoordelen dan andere zaken met betrekking tot permanente bewoning."
Ondanks de beperkte financiële middelen gaat de familie wel weer in beroep tegen de handhaving. Ook hebben ze een voorlopige voorziening aangevraagd in de hoop alsnog wat langer op het vakantiepark in Lunteren te kunnen blijven. "We doen er alles aan om een woning te vinden, maar dat is momenteel gewoon heel lastig, het is echt geen onwil", benadrukken ze.

Dwangsom van tienduizenden euro's

Als er niets verandert staat de familie komend weekend dus op straat. Zijn ze niet weg; dan volgt er een dwangsom van tienduizenden euro's. "In plaats van mee te denken in een oplossing, leggen ze liever straffen op en beroepen ze zich op de regels. Heel treurig."
De familie benadrukt dat de gemeente Ede niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van de problemen, maar ze vormt in hun ogen nu wel een schakel in de keten waardoor de gevolgen voor hen als gezin verergeren. "Het maakt een onmogelijke situatie alleen maar erger."