Instellingen

Dit zijn de leukste vakantietips voor de Veluwe

Wil je wild zien op de Veluwe? Zoek dan een wildscherm op.
Wil je wild zien op de Veluwe? Zoek dan een wildscherm op. © Pexels

De Veluwe is de meest geliefde vakantieregio van Nederland. En er is genoeg te doen! Onze regioverslaggevers zetten hun favoriete tips op een rij.

Bossen, heide, maar ook de Randmeren. Gezellige steden, met interessante musea en leuke pretparken. De Veluwe heeft het allemaal.

Wat onze regioverslaggever betreft zou je dit niet moeten overslaan, als je op de Veluwe op vakantie bent:

Ampies Berg

Een berg in je achtertuin, wie wil dat nou niet? Ampie Bouw werd 58 jaar geleden tijdens zijn huwelijksreis zó verliefd op de bergen in Oostenrijk, dat hij besloot Oostenrijk naar zijn tuin te halen. Hij bouwde een vijftien meter hoge berg, met prachtige watervallen en vijvers.

In de zomer staat de berg vol met prachtige planten, waar bezoekers over verschillende paden langs kunnen lopen. Het uitzicht vanaf de top is prachtig. De 81-jarige Ampie zelf loopt elke dag rond in de tuin, om de planten te verzorgen. Entree is vijf euro, om de onkosten van Ampie te dekken.

Open van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur. Adres: Verlengde Vaarbekerweg 3, 8084 PV ’in t Harde.

Wandelen op De Haere

De Veluwe is natuurlijk hoe dan ook een prachtig gebied om te wandelen. De afwisseling tussen heide en bossen maakt het natuurgebied voor wandelaars een geliefde plek. De Haere biedt wat dat betreft nog wat extra's: dit is een grote zandverstuiving, omgeven door bos en heide.

Een ideale 'zandbak' voor kinderen, waar prachtige wandelingen te maken zijn. Hier leven veel bedreigde dieren en er zijn veel zeldzame planten- en mossoorten te vinden. En extra leuk: in de buurt van de Bovenweg kom je een privé-dierentuintje tegen, waar een zebra, kameel en nog wat bijzondere dieren rondlopen.

Parkeren kan alleen aan het einde van de Badweg in Doornspijk.

Wilde zwijnen of edelherten spotten

Ben je op de Veluwe, dan wil je natuurlijk wild zien. Een edelhert, een wild zwijn, reeën of dassen. De excursies van de boswachters zijn geliefd en zitten snel vol. Maar je kunt ook zelf op pad.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een edelhert op de Hoge Veluwe.
Een edelhert op de Hoge Veluwe. © ANP

Bezoek tijdens je fietstocht of wandeling over de Veluwe een wildscherm. Zorg dat je niet al teveel lawaai maakt en bespiedt via de kijkgaten het terrein. Vroeg in de ochtend en tegen schemering heb je de grootste kans op het zien van wild. Via bovenstaande kaart vind je wildschermen en bezoekerscentra.

Bezoek vestingstad Elburg

Parkeer de auto op het grote parkeerterrein buiten de vesting. In Museum Elburg in het voormalige Agnietenconvent (vrouwenklooster) leer je meer over de historie van dit stadje met zijn vierhoekige centrum.

Bij het verlaten van Museum Elburg loop je rechtsom de kloostertuin in, een oase van rust. Je kunt wandelen over de vestingwallen en dwalen door de vaak bloemrijke straatjes. Al snel zal je oog getrokken worden door de bijzondere keitjesstoepen, die aanduiden wat voor bedrijf of winkel vroeger in dat pand zat.

In de haven van Elburg liggen de traditionele botters, waarmee de vissers vroeger de Zuiderzee op voeren. En natuurlijk vind je talrijke terrasjes en gezellige winkeltjes in Elburg.

Met de stoomtrein

Even genoeg van fietsen en wandelen? Bewonder het landschap op een relaxte manier, vanuit de Veluwsche stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren.

Alleen al de aankomst van de stampende en stomende locomotief op het perron is een spectaculair gezicht. Het is zelfs mogelijk om aan boord van de stoomtrein een pannenkoek te eten. Meer weten over de stoomtrein? Maak een stop bij het Museumstation Beekbergen. Plan je rit via stoomtrein.org.

Deel ook jouw tip!

Wat is jouw tip voor vakantievierders op de Veluwe? Stuur een mailtje of een appje (zie hieronder).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!