Nieuws

Jos ontdekt in het Fort waar hij werkt dat zijn opa er gelegerd was

Jos Peters, met naast hem een foto van zijn opa die gelegerd was in Fort Pannerden in 1914.
Jos Peters, met naast hem een foto van zijn opa die gelegerd was in Fort Pannerden in 1914. © Omroep Gelderland
DOORNENBURG - Als bedrijfsleider bij Fort Pannerden komt Jos Peters er achter dat hij nog een link heeft met de plek. Zijn opa blijkt er vier jaar als soldaat te hebben gezeten in 1914. Via een computer in het museum komt hij er tijdens zijn dienst achter. "Bijzonder, toch?" Hij kon zijn ogen eerst niet geloven en deelde het eerst met zijn familie.
Peters twijfelde vorige zomer toen hij twee gelijknamige soldaten in het systeem zag staan. Vervolgens deelde hij dus een foto met de familie waarvan hij dacht dat het zijn opa was: Jan van Alst. Als snel kwam de bevestiging. De vader van de moeder van Peters heeft meerdere jaren in het Fort doorgebracht.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Fort Pannerden viert feest: 'Geweldig dat wij op de Werelderfgoedlijst staan'
"Ik dacht, goh, die man heeft hier ook in de gangen gewandeld, waar ik nu ook mag lopen." Dat vindt hij toch wel bijzonder. Hij loopt nu wel anders door het Fort, met de gedachte hoe zijn opa daar bivakkeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een zus van zijn moeder bleek de foto van Jan van Alst te hebben gedeeld.

Oogsten op het land

In de Eerste Wereldoorlog werden mensen gemobiliseerd. In 1914 dreigt ook Nederland in oorlog te raken met Duitsland. Daarom worden 200.000 mannen opgeroepen voor het leger. Deze periode wordt de mobilisatie genoemd.
Jan van Alst, de opa van Peters, woonde in die periode in Ooij-Zevenaar. Hij ging toen naar het dichtstbijzijnde Fort. Dat werd Fort Pannerden. Peters weet nog te vertellen dat mannen wel terug mochten naar Ooij-Zevenaar voor de oogstperiode.