Instellingen

Dit is het eerste stukje werelderfgoed van onze provincie

Slot Loevestein in Poederoijen.
Slot Loevestein in Poederoijen. © Omroep Gelderland

ASPEREN - Voor het eerst in de geschiedenis heeft Gelderland een stukje werelderfgoed. Het Werelderfgoedcomité van VN-organisatie Unesco heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de befaamde werelderfgoedlijst geplaatst. Tot de 85 kilometer lange linie behoren onder meer Fort Pannerden, Fort Asperen, Fort Vuren, Fort bij Herwijnen en Slot Loevestein in Poederoijen.

Deze linie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies. Op dit moment bestaat de lijst uit zo'n 1100 werelderfgoederen, waarvan twaalf Nederlandse. Ook de Koloniën van Weldadigheid zijn maandag toegevoegd aan de lijst van Unesco.

Bescherming tegen hoogwater

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Het bestaat uit 45 forten, zes vestingen (Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis) en twee kastelen (Slot Loevestein en Muiderslot).

Koning Willem I besloot in 1815 tot de aanleg van de vernieuwde waterlinie. In 1880 volgde een uitbreiding met de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland beschermde tegen vijanden. Ook bood dit bescherming tegen hoogwater in de rivieren.

Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.

Limes ook?

Omdat het comité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken.

Dinsdag valt het besluit over de Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk die deels door onze provincie liep. De verwachting is dat die inzending het ook gaat halen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!