Nieuws

Natuurorganisatie sleept provincie voor rechter om 'invasie mountainbikers'

Een mountainbikepad in de buurt van Nijmegen
Een mountainbikepad in de buurt van Nijmegen © Omroep Gelderland
BEEK - De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap uit Beek sleept de provincie Gelderland voor de rechter. De vereniging vindt dat de provincie wetgeving aan zijn laars lapt die is bedoeld om de natuur te beschermen. In dit geval tegen een invasie van mountainbikers.
In de Gelderse bossen komen steeds meer mountainbikepaden bij, onder meer in het Rijk van Nijmegen liggen vele kilometers. Daarnaast zijn er nog vele olifantenpaadjes van mountainbikers om bijvoorbeeld door regenval ontstane plassen te kunnen omzeilen. Daarbij neemt het aantal berichten toe over platgereden dieren.
"En bij ieder aangereden dier trekken ze in twijfel of zij het wel geweest zijn", zegt Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. "Maar ja, je ziet maar één spoor. Alleen maar mountainbikespoor. Het is een crossbaan in plaats van natuur."
Bekijk hier de video. Tekst gaat eronder verder:
Provincie voor de rechter gesleept wegens mountainbikepaden

Elke 4,5 minuut een mountainbiker

Er komen veel mountainbikers op de uitdagende paden in de natuur af, blijkt uit tellingen die de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap uitvoerde in de bossen in het Rijk van Nijmegen. "Elke 4,5 minuut een mountainbiker", geeft Dirkmaat de uitkomst van die tellingen weer. "Ook op een doordeweekse dag, van 09:00 tot 21:00 uur."
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap uit Beek sleept de provincie Gelderland nu voor de rechter. Volgens de VNC had de provincie aanleg van alle mountainbikepaden moeten tegen houden. Simpelweg omdat zo – tegen de wet in – honderden hectares beschermde Gelderse natuur verdwijnen.
Dirkmaat: "Die zijn we kwijt. Alleen vanwege mountainbiken." Volgens hem vertrekt in een gebied van 25 meter aan weerszijden van zo'n pad al het dierenleven van enig formaat.

'Nul procent kans dat de paden mogen blijven'

De paden moeten volgens de VNC dan ook weg. Allemaal. "Ik denk dat de rechter daar wel korte metten in kan maken. Als die werkelijk aan de wet toetst, dan hebben ze nul procent kans dat die paden mogen blijven."
Twaalf procent van Nederland kun je volgens de VNC nog natuur noemen. Maar die twaalf procent en zijn bewoners komen steeds meer onder druk te staan. De wet stelt dat je enkel en alleen in die natuur mag ingrijpen als er een dringend openbaar belang is. En dat is mountainbiken logischerwijs niet. Dat er ruimte moet zijn om te sporten, zoals gemeenten als argument hanteren, zou het af moeten leggen tegen een wet die de natuur moet beschermen. Crossen op een fiets kan je ook elders doen, aldus de VNC.

Desnoods naar het Europese Hof

"Op alle punten lek", betitelt Dirkmaat de argumentatie om beschermd bos op te offeren voor mountainbikepaden. "Daarom snap ik niet waarom niet meteen vooraan wordt gehandhaafd door de provincie. Dit is niet goed afgewogen". Als de rechter niet meegaat in die redenering is de VNC vastbesloten naar de Raad van State te stappen en desnoods naar het Europese Hof.
"Voor mij heeft het ook een landelijke uitstraling", gaat Dirkmaat verder. "Het gaat helemaal niet om dit gebied (Westermeerwijk, red). Dat hebben ze inmiddels wel door bij de provincie. Ze doen nu onderzoek naar alle beschermde diersoorten en ze doen ook onderzoek naar alle gebieden."
Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient.
De provincie heeft enkele routes in het gebied tijdelijk gesloten om onderzoek te kunnen doen naar het beschermde vliegend hert, een grote keversoort. De provincie wil geen vragen beantwoorden voor de camera van Omroep Gelderland, maar laat weten dat het onderzoek in het Rijk van Nijmegen naar verwachting begin oktober afgerond zal zijn. Mogelijk volgen daarna handhavingsmaatregelen. De provincie wacht verder op nader bericht van de rechtbank.

Zie ook: