Instellingen

Kabinet: meerdaagse festivals gaan niet door, alle EU-landen gaan op geel

Publiek op Lowlands.
Publiek op Lowlands. © ANP

BEUNINGEN - Het demissionaire kabinet heeft in het zomerreces de knoop doorgehakt: meerdaagse festivals, waaronder Lowlands en Down The Rabbit Hole, gaan tot 1 september niet door. Ook maken demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat er voor reizen binnen de EU-landen het een en ander gaat veranderen.

Festivals

Tot 1 september vinden er geen meerdaagse festivals plaats. "Daarmee geven we de sector de duidelijkheid waar hij om vraagt", zegt Rutte. Op 13 augustus maakt het kabinet bekend of meerdaagse evenementen na 1 september doorgaan. Onder andere Down The Rabbit Hole, dat normaal gesproken in Beuningen gehouden wordt, gaat niet door. Dit jaar zou het festival een weekend na Lowlands zijn, op hetzelfde terrein in Biddinghuizen. Er zijn daarom ook meer kaarten verkocht.

Vakanties

Voor de vakanties gaat er ook wat veranderen. Vanaf dinsdag gaan EU-landen die op oranje stonden op geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet meer worden afgeraden. Het kabinet neemt dit besluit om 'een lange termijn zekerheid' te bieden aan mensen die op vakantie gaan.

Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Het kabinet wijst dan ook nog steeds op de website wijsopreis.nl waar de maatregelen per land staan aangegeven.

Coronabewijs

Het blijft een risico dat mensen in het buitenland besmettingen oplopen, zegt demissionair minister De Jonge. Daarom komt het Kabinet met een 'coronabewijs'. "Voor mensen die terugkomen uit een EU-land en die een vaccinatiebewijs of een coronaherstelbewijs hebben, verandert er niets", zegt De Jonge. Andere mensen moeten een negatieve test laten zien in het vliegtuig of bij de grens. Een negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!