Instellingen

Tijdelijke arbeidsmigranten moeten weg uit Arnhems rijtjeshuis, buren zijn blij

Remco en Saskia hebben tijdelijke arbeidsmigranten als buren.
Remco en Saskia hebben tijdelijke arbeidsmigranten als buren. © Omroep Gelderland

ARNHEM - Stress kregen ze ervan: het rijtjeshuis naast Remco en Saskia uit Arnhem werd vorig jaar plots een kamerverhuurbedrijf voor arbeidsmigranten. De gemeente zei eerder niets te kunnen doen. Nu heeft de pandjesbaas toch een brief gekregen: de arbeidsmigranten moeten vertrekken.

Het rijtjeshuis in Presikhaaf wordt gebruikt als kamerverhuurbedrijf voor zes personen, staat in de brief. Dit is in strijd met de regels voor verkamering. De pandjesbaas die het huis heeft opgekocht, heeft tot 1 oktober om de tijdelijke huur te staken. Anders dreigt een dwangsom van 20.000 euro.

Remco en Saskia zijn blij, maar ook vol ongeloof. "Ik kan het nog niet bevatten", zegt Remco. Volgens het echtpaar zaten er soms wel acht mensen in het huis naast hen: vaak Bulgaarse, Roemeense of Poolse arbeidsmigranten die om de paar dagen weer naar een nieuw adres vertrokken. Het echtpaar had met hen te doen. "Ze werken vaak in de vleesindustrie en maken lange dagen." Maar ze ervaarden ook veel overlast.

De tijdelijke bewoners hadden geen binding met hun slaapplek en zorgden vaak voor geluidsoverlast, zegt het echtpaar. Afval werd niet opgeruimd, het water van de douche stroomde over bij hen in de meterkast, vertelden ze aan Omroep Gelderland. Ze deden meer dan eens melding bij de politie.

Omgevingsdienst

De omgevingsdienst van Arnhem, de ODRA, deed samen met de politie in mei een inval in het pand. Daarbij werd geconstateerd dat de tijdelijke bewoning in strijd is met de regels voor verkamering.

Vastgoedbedrijf Zandvliet & Verlouw, dat het huis heeft opgekocht en het verhuurt aan uitzendbureau voor arbeidsmigranten Flexcraft, was niet beschikbaar voor commentaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!