Instellingen

Rietmolen ontwerpt en bouwt eigen kunstwerk voor nieuwe rotonde

Op de rotonde bij Rietmolen is vanochtend een gigantisch waterrad geplaatst.
Op de rotonde bij Rietmolen is vanochtend een gigantisch waterrad geplaatst. © Omroep Gelderland

RIETMOLEN - Ze hebben er jaren voor gestreden, een veiliger oversteek vanuit hun dorp de provinciale weg op. En nu ze die veilige oversteek in de vorm van een rotonde hebben gekregen maken ze er in het Achterhoekse dorp ook iets bijzonders van. Inwoners hebben een kunstwerk ontworpen en gemaakt voor op die rotonde en dat kunstwerk is vandaag met een kraan geplaatst.

"We hebben bedacht een groot waterrad van een watermolen op de rotonde te bouwen", vertelt Jan Willem ten Beitel, van de stichting Gemeenschap Rietmolen. "Ooit heeft hier een watermolen in de Schipbeek gelegen en daar dankt Rietmolen ook zijn naam aan. Het is voor 1800 al gesloopt en in de vergetelheid geraakt, maar wij vinden het gepast die geschiedenis nieuw leven in te blazen en daarom dus een groot rad op de rotonde."

Waterrad is geen kleintje

Het bouwwerk is vanochtend op de rotonde geplaatst. En dat waterrad is behoorlijk groot uitgevallen. "Het is van hout gemaakt en heeft een doorsnede van zes meter en weegt 1500 kg", zegt Ten Beitel.

Het rad siert, naast de bewegwijzering, nu nog alleen de rotonde, maar dat gaat veranderen. "Er komt een soort van geul die de Schipbeek, waar de watermolen ooit gestaan heeft, nabootst", legt Ten Beitel uit. "In het najaar wordt het dan aangeplant en dan is het echt af." En als het af is, is er ook een groot openingsfeest.

Wegwerkzaamheden bijna klaar

De N315 tussen Neede en Rietmolen was de afgelopen maanden het decor van bouwvoertuigen en wegwerkers. Deze week worden de laatste werkzaamheden afgerond.

Woensdag gaat de weg, in de loop van de middag, weer open voor verkeer en dat betekent dat sluipverkeer niet meer door Rietmolen hoeft te rijden. De provinciale weg is veiliger gemaakt. Zo zijn er bomen gekapt en is de weg breder gemaakt. Daarnaast is er dus bij Rietmolen een rotonde aangelegd. Tijdens de werkzaamheden heeft het dorp weinig overlast ondervonden. Het dorp vreesde voor veel sluipverkeer. "Maar door de verkeersregelaars die al die maanden hier gestaan hebben, is er weinig overlast geweest", zegt Ten Beitel.

Na de bouwvakvakantie (17 augustus) worden de werkzaamheden hervat. Het verkeer zal daar geen hinder van ondervinden. De fietspaden moeten nog verder afgemaakt worden en dat betekent dat fietsers dan nog wel moeten omfietsen. Daarnaast worden er in het najaar ruim 200 bomen geplant.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!