Nieuws

Spanning stijgt bij Gelderse toerismesector om erfgoedverkiezing

Bas van Es hoopt op goed nieuws.
Bas van Es hoopt op goed nieuws. © Hans de Herdt
ARNHEM - De verwachting is dat ergens in komende week door UNESCO besloten gaat worden of de limes, resten van de Romeinse grens, wordt opgenomen in de lijst van werelderfgoed. Dat aankomende besluit wordt met spanning afgewacht bij toeristische organisaties in Gelderland.
Bas van Es, voorman van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, kijkt deze dagen vele keren op zijn telefoon. Elke keer hoopt hij op goed nieuws. "Opname in de werelderfgoedlijst kan een enorme stimulans betekenen voor het toerisme. We willen al het bezoek dan spreiden over de locaties die bij de limes horen, denk bijvoorbeeld aan de resten van het Romeinse fort in Arnhem. Het mooie is dat elke plek langs die limes weer wat anders te bieden heeft."

Virtual reality

De uitdaging is volgens Van Es om ook jongeren te trekken naar het grensgebied van zo'n tweeduizend jaar oud. "Kijk, er ligt hier zoveel aan schatten in de grond soms wel tot tweehonderd meter diep. Als dat opgegraven gaat worden, duurt dat wel een paar jaar."
"Wij denken daarom aan de inzet van VR. Dan betrek je ook de jongeren bij de geschiedenis van Gelderland. Denk je eens in dat je op pad gaat met een VR bril en door virtual reality lijkt het of je in een Romeins kamp loopt. Je kan zo hele wandelroutes uitzetten. Maar denk ook aan games. Het zal allemaal voor een stuk beleving zorgen."
Ooit een castellum, Romeins fort, aan de Rijn
Ooit een castellum, Romeins fort, aan de Rijn © Omroep Gelderland

500 genomineerden

Al in 2019 is de limes genomineerd maar door corona is het besluitvormingsproces verschoven naar nu. Van Es heeft het gevoel dat dinsdag een besluit valt bij een UNESCO bijeenkomst in China. Experts hebben een advies uitgebracht dat positief is voor het Gelderse deel van de limes. Maar er zijn meer dan vijfhonderd andere genomineerde locaties die ook kans maken.
"UNESCO van de Verenigde Naties is een wereldorganisatie dus het zou heel veel betekenen als wij gekozen worden. Het zal ook veel toeristen uit het buitenland trekken. Maar als dat niet zo is, hebben wij nog steeds onze mooie plannen die wij kunnen uitvoeren."