Nieuws

Lege finish alternatieve Vierdaagse: 'Mijn fiets is de enige die op me wacht'

Veel wandelaars besloten alsnog de alternatieve Vierdaagse te lopen.
Veel wandelaars besloten alsnog de alternatieve Vierdaagse te lopen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Vierdaagse mag dit jaar dan niet doorgaan, toch zijn er veel wandelaars die deze week de wandelschoenen hebben aangetrokken en de wandelmars onofficieel lopen. Dat levert misschien geen kruisje op, maar een binnenkomst op de Via Gladiola en Wedren is minstens zoveel waard.
Een van de wandelaars die deze week een alternatieve Vierdaagse liep, is Mo Hersi. Hij liep niet de volledige route, maar startte dinsdag vanuit zijn huis in Eindhoven, en liep iedere dag 20 kilometer. En hij was niet de enige. De hele dag door kwamen mensen hun eindstreep vieren bij het Vierdaagsemonument. Daar werden foto's gemaakt en gladiolen neergelegd.
Langs de kant van de weg zaten hier en daar ook toeschouwers, die traditiegetrouw gladiolen uitdelen aan de binnenkomers. Veel lopers waren in de Vierdaagsekleuren gekleed: groen en oranje.
Roos liep de tocht dit jaar op haar blote voeten. Ze mist het onthaal op de Via Gladiola enorm. Wijzend vertelt ze: "Mijn fiets staat daar en dat is de enige die mij dit jaar staat op te wachten." Toch zijn alle wandelaars bij het monument ervan overtuigd dat zij volgend jaar meedoen aan de officiële 4Daagse-wandeltocht.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Lege finish alternatieve Vierdaagse: 'Mijn fiets is de enige die op me wacht'

Wandelapp

Deelnemers aan de alternatieve Vierdaagse kregen via een app elke dag een wandelroute vanaf een zelfgekozen startplaats. Deze Vierdaagse trok ruim 20.000 deelnemers. Daarnaast liepen honderden wandelaars hun eigen tocht via de traditionele Vierdaagseparcoursen.

Vteam

Bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek haalde burgemeester Hubert Bruls een groep van 75 kinderen uit het hele land binnen. Daar overhandigde hij ze een medaille, samen met Nijmegenaar Bert van der Lans. Hij liep 71 keer de Vierdaagse en is recordhouder. De groep vormt het #Vteam, een initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Het doel van het team is kinderen een stem te geven in processen van vrijheid en democratie.