Nieuws

Groot deel van Gelderse otters legt het loodje in verkeer

DIEREN - Het afgelopen jaar zijn zeker twee otters in Gelderland omgekomen in het verkeer. Dat is een groot aantal, als je bedenkt dat er vorig jaar voor zover bekend slechts vijf otters in onze provincie leefden. De slachtoffers vielen langs het Apeldoorns Kanaal bij Dieren en in de buurt van de Oude IJssel bij Angerlo. Toch is de Zoogdiervereniging positief over de toekomst van de otter in Gelderland.
In heel Nederland leven inmiddels zo’n 450 otters. Het gaat zo goed met de marterachtige dat het onderzoek naar de verspreiding van de otter op een lager pitje is gezet. Voorheen werd de stinkende poep van de dieren gebruikt voor dna-onderzoek. Dit werd gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dankzij dat onderzoek was vrij nauwkeurig vast te stellen hoeveel otters er in ons land voorkwamen, maar ook of het om uitwerpselen van bijvoorbeeld een mannetje of vrouwtje ging.
Nu zijn onderzoekers vooral afhankelijk van waarnemingen en dat maakt schattingen over de grootte van de populatie minder betrouwbaar. Hoeveel otters er nu in onze provincie leven is daardoor moeilijk te zeggen, vertelt Elze Polman van de Zoogdiervereniging. Het onderzoek naar verkeersslachtoffers blijft wel doorgaan. Verder wordt meer gefocust op het oplossen van (verkeers)knelpunten.

'Praten' met poep

Langs het Apeldoorns Kanaal bij Dieren is recent nog een otter gezien. Met hun uitwerpselen laten de dieren aan soortgenoten weten dat ze er zijn. Polman heeft zo haar eigen methoden om te ontdekken of poep op de oever van het kanaal van een otter is. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink kijkt over haar schouder mee.
Luister naar de radioreportage (1-3)
Ottersporen zijn vaak te vinden in de buurt van bruggen en stuwen. Onder een fietsbrug langs het Apeldoorns Kanaal ontdekken Elze en Laurens sporen van het dier dat hoofdzakelijk vis eet...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Otter heeft meer bescherming nodig

Op de plek langs het Apeldoorns Kanaal waar deze otter zich gevestigd heeft, kwam een andere otter vorig jaar om in het verkeer. Pal naast het kanaal loopt een drukke provinciale weg. Maatregelen om hier in de toekomst nieuwe verkeersslachtoffers te voorkomen, zijn vrij eenvoudig te nemen, vertelt Polman. En dat hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Toch is er nog niets gedaan om de otter hier tegen het verkeer te beschermen. Er is inmiddels wel contact met de provincie om het probleem op te lossen.
Luister naar de radioreportage (3-3)

Otters leven ook op het land

Otters leven in het water én op het land. Daar leggen ze grote afstanden af, soms wel enkele tientallen kilometers per nacht. Het leefgebied van de otter bevindt zich in Gelderland vooral bij rivieren, beken en kanalen. Naast die waterwegen ligt over het algemeen een doorgaande weg, wat het grote aantal verkeersslachtoffers verklaart. Ondanks de vele otters die ieder jaar verongelukken, verwacht Elze Polman dat op termijn ook de Gelderse otterpopulatie zal groeien. Vanuit Overijssel en Duitsland komen steeds vaker otters onze kant op.

Jaar van de otter

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het jaar van de otter. Dat zorgt voor extra aandacht, die ook moet leiden tot meer maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. "Helaas is het nu nog zo dat er vaak eerst een otter dood moet gaan voordat er maatregelen worden genomen."
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.